Videospeler inladen...

Nadert eindspel in Hongkong? "Als studenten in universiteit worden gearresteerd, zal dat harde slag zijn voor protest" 

In Hongkong zijn nu al drie uitbraakprogingen mislukt van studenten die zich hebben verschanst op de campus van de Polytechnische Universiteit.  Honderden manifestanten houden de campus bezet. Ze manifesteren tegen de groeiende invloed van China. De politie is er nog niet in geslaagd om binnen te dringen. Tientallen manifestanten slaagden er wel in de belegerde campus te ontvluchten met de hulp van een aantal motorfietsen. Volgens correspondente Leen Vervaeke, die het van ter plaatse volgt, geraken de studenten uitgeput. 

De campus van de universiteit ligt erbij als een slagveld.  Ook de omliggende straten liggen vol met puin en stenen. De hele nacht hebben studenten en politie elkaar bestookt.  De politie is vanmorgen binnengevallen, maar de studenten hebben de agenten afgehouden met grote vuren en molotovcocktails. Daarbij zijn volgens ziekenhuisbronnen 38 actievoerders gewond geraakt.

Sommige studenten hebben geprobeerd om de campus te verlaten, om te vermijden dat ze worden gearresteerd, maar de politie heeft de campus helemaal omsingeld. "Drie uitbraakpogingen zijn al faliekant afgelopen", zegt correspondente Leen Vervaeke in Hongkong. Zij heeft de eerste ontsnappingspogingen van buitenaf gezien. De politie vuurde met traangas en rubberkogels op de studenten. Sommigen van hen raakten gewond en de politie pakte verschillende actievoerders op. 

Vervaeke volgde een andere uitbraakpoging vanop de campus zelf. Ze probeerde mee te gaan met jongeren die door het politiecordon probeerden te geraken. "Maar dat mislukte omdat de studenten hoestend  en proestend moesten terugkeren door het traangas. Er vielen ook veel gewonden, ze stonden met rode ogen bij te komen. Opnieuw werd een tiental mensen gearresteerd. Men ziet in dat het geen zin meer heeft."

Zo'n uitbraakpoging kost heel veel moeite en men ziet in dat dat geen zin heeft
Leen Vervaeke, correspondente en ooggetuige

De campus is de voorbije dag door de tegenstanders van de regering gebruikt als voornaamste uitvalsbasis. De politie belegert de universiteit sinds gisteravond en heeft de zone uitgeroepen tot relgebied. 

Bekijk de beelden van de gevechten op de campus (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ontsnapping met motorfietsen

Intussen zijn enkele tientallen studenten er wel in geslaagd om te ontsnappen uit de belegerde campus van de Polytechnische Universiteit. 

Zo konden de studenten met touwen een nabijgelegen voetgangersbrug afdalen. Onder de brug stonden vrijwilligers hen op te wachten met motorfietsen. Op die manier slaagden ze erin om samen met de studenten weg te rijden van de omringde universiteitscampus. Hierna kon de politie ook deze ontsnappingsroute afsluiten.

(Lees verder onder de tweet en foto)

De studenten konden ontkomen dankzij vrijwilligers op motorfietsen.
AFP or licensors

Staakt-het-vuren?

De rector van de universiteit heeft de studenten opgeroepen om de campus vreedzaam te verlaten en beloofde samen met hen naar het politiekantoor te gaan om erop toe te zien dat ze eerlijk zouden worden berecht, maar die boodschap heeft weinig indruk gemaakt. 

Eerder had de politie van Hongkong nog laten weten dat ze het gebruik van "echte kogels" overweegt om weerstand te kunnen bieden aan de "dodelijke wapens" die bij schermutselingen door de actievoerders worden gebruikt. De waarschuwing van de politie kwam er nadat een agent gisteren een pijl in het been had gekregen bij de rellen nabij de  universiteit.

Ook elders in Hongkong zijn opnieuw betogers op straat gekomen. Ze sloten een grote weg af in de buurt van de campus, om de politie af te leiden. De betogers gooiden stenen op straat terwijl ze door de politie met traangas werden bestookt. De schermutselingen veroorzaakten opnieuw verkeerschaos in de ochtendspits. Ook verschillende treinstations zijn nog altijd dicht door de schade die bij vorige betogingen was aangericht.

AFP or licensors

Correspondente Leen Vervaeke zegt dat het moeilijk in te schatten is of dit nu het eindspel is. De studenten hebben niet veel munitie (molotovcocktails, pijlen, ...) meer en ook steeds minder mondvoorraad.

"Als de politie binnenvalt en de actievoerders arresteert, vrezen die dat ze voor tien jaar de cel in moeten. Ik weet niet of dit het einde zou zijn van het studentenprotest, want ook elders in Hongkong wordt nog betoogd. Maar hier in de campus zitten de meest overtuigden, de harde kern. Als die worden opgepakt, betekent dat een zware klap." 

"Steeds meer Chinezen willen militaire ingreep"

In China zelf is het ochtendnieuws geopend met de situatie in Hongkong. Daar waarschuwde de regering dat er nu dringend een eind moet komen aan het geweld en de chaos.

"Steeds meer stemmen hier vinden dat het Chinese leger zich met de situatie moet gaan bemoeien", zegt onze collega Veerle De Vos, die in Peking is. "Opvallend dat het nog niet gebeurd is, maar wellicht beseffen ze ook in Peking dat de combinatie van legertanks en studenten te veel herinneringen oproept aan het bloedbad op Tiananmen, exact 30 jaar geleden. " Toen vielen naar schatting duizenden doden toen de Chinese overheid een studenten- en burgerbeweging met veel geweld de kop indrukte.

De voormalige Britse kolonie kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat, en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De demonstranten protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal laat":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen