Videospeler inladen...

Verenigde Staten beschouwen Israëlische nederzettingen niet langer als illegaal

De Verenigde Staten noemen de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever "niet per se in strijd met het internationaal recht". Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd. De VS verandert daarmee drastisch het beleid dat al jarenlang gevoerd wordt ten opzichte van Israël en de Palestijnen. De Palestijnen en de buurlanden van Israël veroordelen de Amerikaanse beslissing.

Sinds de oorlog van 1967 bezet Israël delen van de Westelijke Jordaanoever. Een VN-resolutie die toen ook door Amerika werd gesteund riep Israël op om het gebied aan de Palestijnen terug te geven. Maar Israel heeft er intussen veel kolonies gebouwd, waar meer dan tweehonderdduizend mensen wonen. Met Oost-Jeruzalem erbij gaat het nog eens om honderdduizenden meer.

Amerika protesteerde daar zelden fel tegen, maar hield zich officieel wel aan de versie dat het gebied niet bij Israël hoort. Daar is nu dus een einde aan gekomen door de uitspraken van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Lees voort onder de foto.

Amerikaans minister van buitenlandse zaken Pompeo
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Pompeo gaf ook een historische toelichting, en zei dat de regering van president Trump op die manier breekt met de houding van zijn voorganger Obama. "De Amerikaanse politiek tegenover de (Israëlische) nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is decennialang niet consequent geweest", zei Pompeo.

In 1978 besloot de regering onder de Democratische president Jimmy Carter dat het bouwen van nederzettingen niet strookte met de internationale wet. Maar president Reagan dacht er in 1981 dan weer anders over. De houding van de VS bleef onduidelijk, zei Pompeo, tot minister van buitenlandse zaken John Kerry op het einde van het tijdperk-Obama de Israëlische kolonies uitdrukkelijk illegaal noemde. Daar komen wij nu op terug, zei Pompeo. 

De nederzettingen illegaal noemen heeft geen vrede gebracht

Mike Pompeo, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken

"We hebben alle wettelijke aspecten van de zaak grondig bestudeerd, en komen tot de conclusie dat we het eens zijn met president Reagan: Israelische nederzettingen zijn niet per se illegaal." Hij zei wel dat het oprichten van individuele nederzettingen telkens afgewogen moet worden tegen de plaatselijke context.

Bovendien kan bij Israëlische rechtbanken verzet worden aangetekend tegen elke nederzetting. Er kan nog altijd worden onderhandeld door Israël en de Palestijnen. "Tot slot" zei Pompeo "moeten we vaststellen dat er geen vrede is gekomen door de nederzettingen illegaal te noemen". 

Een schending van het internationaal recht, met gevaarlijke gevolgen 

Jordaans minister van Buitenlandse Zaken

De Israëlische premier Netanyahu reageerde meteen tevreden. Een historische vergissing wordt rechtgezet, liet hij weten. "We worden Joden genoemd omdat we het volk van Judea zijn". De reacties van de buurlanden waren minder lovend. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de Amerikaanse houding een schending van het internationale recht "met gevaarlijke gevolgen".  Palestijnse politici lieten verstaan dat "internationaal recht nu vervangen is door de wet van de jungle". Waarnemers vrezen ook dat de uitspraak opnieuw tot onrust kan leiden in de Palestijnse gebieden. 

 Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

"Terzake" sprak met Ilan Baruch, voormalig ambassadeur van Israël in Zuid-Afrika, en Ashraf Al-Ajrami, voormalig minister van de Palestijnse Autoriteit. Hoe kijken zij naar deze evolutie kijken. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen