Door André Cros - This photograph is part of the Fonds André Cros, preserved by the city archives of Toulouse and released under CC BY-SA 4.0

Laatste van de "Compagnons de la chanson" overleden, mannenkoor dat met Edith Piaf zong

Fred Mella was de laatste van de negen “Compagnons de la chanson”. Het mannenkoor was na de Tweede Wereldoorlog razend populair. Mella (midden vooraan op de foto) is op 95-jarige leeftijd gestorven.

Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de groep "Les compagnons de la chanson" opgericht, zij het eerst onder een andere naam. In 1944 leerden ze zangeres Edith Piaf kennen, met wie ze het bekende lied "Les trois cloches" opnamen. "Les compagnons" waren eerst negen en dan acht mannenstemmen, van wie Fred Mella de solo’s zong.

"Les compagnons de la chanson" werkten vaak samen met Edith Piaf,  bijvoorbeeld in "Dans les prisons de Nantes" en "Céline". Ze gingen ook met haar op wereldtoernee. De groep zong in close harmony ook nummers van Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, veel andere Franse zangers en ook eigen liedjes. 

Vooral in de jaren 50 en 60 waren de "Compagnons" erg populair, altijd keurig in witte hemden gekleed. Ze traden ook bij ons op. In 1983 namen ze afscheid van het publiek in de bekende Parijse concertzaal Olympia. 

Fred Mella had daarna nog een solocarrière. Hij is als laatste originele lid van de groep van negen overleden op zijn 95e.  Michel "Gaston" Cassez, die er later bij kwam en Marc Herrand, die maar enkele jaren lid was, zijn wel nog in leven. 

In Lyon is een pleintje vernoemd naar de groep. Bij ons heette een radioprogramma van Kurt Van Eeghem op Klara "Les compagnons de la chanson". Belgische zangers als Johnny Voners, Marijn Devalck, Freddy Birset of Liliane Saint-Pierre gingen op tournee als "Les compagnons de la chanson" met liedjes van onder meer Aznavour en Bécaud. 

Uit het VRT-archief: interview met "Les compagnons de la chanson" in Brussel door Régine Clauwaert, "Zoeklicht", 1966:

Videospeler inladen...

Meest gelezen