Koning Filip verlengt opdracht van informateur Paul Magnette (PS), die een inhoudelijke nota meebracht

PS-voorzitter Paul Magnette (PS) zal nog minstens een week langer informateur blijven. Dat kondigt het Koninklijk Paleis aan. Magnette moet als informateur kijken wat er mogelijk is om een nieuwe federale regering te vormen. Hij bracht zoals aangekondigd een inhoudelijke "informateursnota" mee, waarin hij per thema de problemen voorstelt waar de nieuwe regering voor staat. 

De afgelopen twee weken was de voorzitter van de PS, Paul Magnette, als informateur op pad gestuurd door de koning. In die functie moest Magnette "informeren" wat er mogelijk is om een nieuwe federale regering te vormen. Pas daarna kan er een "formateur" komen, die de echte regeringsvorming leidt.

Magnette kwam vanmiddag om 15 uur aan op het Koninklijk Paleis. Op Twitter maakte de koning bekend dat ook de premier Sophie Wilmès (MR) vanmorgen is ontvangen.

Magnette bracht een inhoudelijke nota mee, waarin hij per thema uitlegt wat de stand van het land is, welke doelstellingen de nieuwe regering heeft, en hoe die doelstellingen kunnen worden bereikt. 

De opdracht van de informateur is nu met een week verlengd. Hij moet volgende week maandag, 25 november, opnieuw verslag uitbrengen bij de koning. 

Om 17 uur geeft Magnette een persconferentie. U kunt die live volgen op onze website en in de app.

176 dagen

176 dagen na de verkiezingen is er nog geen uitzicht hoe de nieuwe regering er zal uitzien. Dat komt onder andere omdat verschillende partijen van voorzitter veranderen, en het niet altijd duidelijk is wie de macht bij de partijen in handen heeft. Op 29 november wordt er een nieuwe voorzitter gekozen bij de Franstalige liberalen van MR, op 6 december bij CD&V. 

Meest gelezen