Videospeler inladen...

Nieuwe Michelingids voorgesteld: Hof van Cleve van Peter Goossens blijft enige restaurant met drie sterren

De nieuwe Michelingids België-Luxemburg 2020 is vanmiddag voorgesteld in Gent. Het Hof van Cleve van chef Peter Goossens in Kruisem blijft het enige Belgische restaurant met drie sterren. Zeven restaurants krijgen hun eerste ster. Restaurant Cuchara in Lommel krijgt er een tweede ster bij. Het volledige overzicht van alle sterrenrestaurants in de nieuwe editie vindt u onderaan het artikel.

Op de horecabeurs in Gent is de nieuwe Michelingids België-Luxemburg 2020 voorgesteld. In totaal zijn 139 restaurants onderscheiden met één of meerdere sterren. 

Hof van Cleve in Kruisem, de zaak van chef Peter Goossens, blijft het enige Belgische restaurant met drie sterren.

Goossens is elk jaar opnieuw toch weer een beetje zenuwachtig bij de uitreiking van de Michelinsterren. De ster moet volgens Goossens elk jaar opnieuw verdiend worden:  “Je moet zo’n ster jaar naar jaar met je team realiseren."

Michelin zegt het volgens Goossens zo: “Die ster is van ons, wij zetten ze voor uw naam of nemen ze terug als wij dat willen”. "Dat kan dus elk jaar veranderen", gaat Goossens verder. "Het belangrijkste is dat je niet werkt voor Michelin, maar dat je werkt voor je klanten. De rest volgt dan vanzelf. Een restaurant blijft een team-aangelegenheid. De groep, zowel in de zaal als in de keuken, moet er alles voor geven om de klant met een “big smile” naar buiten te laten gaan.”

Goossens doet al vele jaren mee in de Michelingids. “Dat is al “enkele” jaren”, grapt hij. “Wij hebben al 15 jaar drie sterren en onze eerste ster kregen we in 1994.” Hij heeft ook nog een goede raad voor zijn collega sterrenchefs: “Blijven gaan en blijven koken. Als jullie er echt passie voor blijven hebben en het blijven doen, dan zal Michelin volgen.”

Lees verder onder de foto.

Zeven restaurants kregen hun eerste ster: La Canne en Ville, L.E.S.S., Souvenir, Ogst, Essenciel, Sir Kwinten en Le Gastronome.

Restaurant Cuchara in Lommel krijgt er een tweede ster bij. Jan Tournier, de chef van de Cuchara, kwam met tranen in de ogen het podium op toen werd aangekondigd dat zijn restaurant een tweede Michelinster heeft gekregen in de gids.

“Ik was eerst heel relaxed, oef!” zegt een geëmotioneerde Tournier. “Ik vond die eerste ster al zo ongelofelijk. Je doet het alleen uit passie hè, iets wat je graag doet. Je bent met niks anders bezig, gewoon geweldig, top." Het publiek gaf hem een staande ovatie.

Tournier vindt het moeilijk om zijn stijl te omschrijven: “Ik probeer er altijd voor te zorgen dat het superlekker is”, zegt hij laconiek. “Ik wil dat ik de gerechten zelf heel smakelijk vind en dat ze ook heel mooi zijn. Ik ga tegenwoordig ook wel eens bij mezelf eten en daar leer ik veel van. Dan ga ik, als er niet teveel volk is, gewoon alleen aan een tafeltje zitten om te eten in mijn eigen restaurant. Dan eet ik de hele kaart. Ik vond het gelukkig goed eigenlijk. Ik heb er wel wat dingen vanaf gedaan. Ik wil dat nog wel meer doen, maar het zal wel druk worden nu”, lacht hij.

Aan het begin van de uitreiking van de Michelinsterren is eerst de Michelin Young Chef Award 2020 uitgereikt. De award gaat naar Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard van het restaurant Le Gastronome in Paliseul in de buurt van Bouillon. Hun restaurant wint meteen ook een eerste Michelinster.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wat is het verschil tussen 2 en 3 sterren? De selectiedirecteur van Michelin Benelux legt het uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen