Na 10 jaar grijs nu donkerblauw: dit worden de nieuwe uniformen voor het NMBS-personeel

De treinbegeleiders en stationsmedewerkers van de NMBS worden vanaf volgend jaar letterlijk in een nieuw jasje gestoken. Dat nieuwe uniform zal dan niet meer grijs zijn, maar donkerblauw. Maar eerst moet het gekozen ontwerp nog grondig getest worden op het terrein.

Na tien jaar stapt de NMBS af van de grijze uniformen. Voortaan is de kleur donkerblauw, met lichtblauwe accenten. Alle ruim 4.000 NMBS-medewerkers die in contact komen met klanten krijgen vanaf volgend jaar het nieuwe uniform van de Belgische firma Xandres aangemeten. 

Het uniform moet naar eigen zeggen "modern en tijdloos, functioneel en elegant" ogen. Maar het moet ook praktisch zijn, legt woordvoerder Dimitri Temmerman uit. "Het moet comfortabel zitten: sommige delen zijn wat elastischer, zodat ze meebewegen wanneer je op en af de trein moet stappen. En ook met de duurzaamheid is veel rekening gehouden."

(Lees verder onder de foto)

De komende maand zullen 30 medewerkers de uniformen intensief testen op het terrein. Zo kunnen, voor het nieuwe uniform in eindproductie gaat, aan de verschillende stukken eventueel nog aanpassingen gebeuren. De snit wordt bijvoorbeeld geëvalueerd, maar ook de mate waarin de kleding bestand is tegen regen en wind, de koude en herhaaldelijke wasbeurten. Er wordt ook bekeken of er eventueel nog (diepere) zakken moeten worden toegevoegd.

Van broeken tot jurken

Het nieuwe uniform bestaat uit een heleboel stukken, waaronder een zomer- en een winterversie. De dames hebben de keuze uit een broek of een rok, en kunnen voortaan ook kiezen voor een jurk, allemaal in het donkerblauw. Het hemd van de treinbegeleiders wordt lichtblauw, dat van het stationspersoneel felblauw.

(Lees verder onder de foto)

De keuze voor het uniform werd gemaakt door een jury bestaande uit leden van verschillende afdelingen van de NMBS, door de reizigers, en door de dragers zelf. Tegen juni volgend jaar moeten alle medewerkers die in contact komen met klanten de nieuwe outfit dragen.

Meest gelezen