Brazilianen geven het nu zelf toe: ontbossing in Amazonegebied fel gestegen sinds Bolsonaro president is

Voor het eerst geeft de Braziliaanse regering nu zelf toe dat de ontbossing in het Amazonegebied dit jaar een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Bijna tienduizend vierkante kilometer woud is sinds augustus 2018 verloren gegaan, dat is een derde meer dan het jaar daarvoor. 

De cijfers komen van het Braziliaanse ruimtevaartbureau INPE, dat zich baseert op satellietbeelden. Tussen augustus 2018 en juli 2019 is welgeteld 9.762 vierkante kilometer Amazonewoud verdwenen. Een gebied zo groot als één derde van België dus, gekapt en platgebrand. 

Het is de eerste keer dat de Braziliaanse regering zélf toegeeft dat er een probleem is. De voorbije zomer haalden de branden in het Amazonegebied uitgebreid het internationale nieuws. Dat gebeurde vooral nadat de Franse president Macron de branden aankaartte op de top van de G7-landen in Biarritz. Dat veroorzaakte meteen verontwaardiging bij zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro. 

We hebben een nieuwe strategie nodig om houtkap te bestrijden 

Braziliaans Milieuminister Ricardo Salles

Ook al waren de maandelijke ontbossingscijfers afkomstig van hun eigen ruimteinstituut INPE, toch bleef de Braziliaanse regering ze dus betwisten. De directeur van INPE, Ricardo Galvao, bleef zijn waarnemingen verdedigen en ging in de clinch met zijn president. Waarop Galvao ontslagen werd. "Wacht maar tot de jaarlijkse cijfers beschikbaar zijn", luidde het toen in Braziliaanse regeringskringen. Nu zijn die jaarlijkse cijfers er dus, en ze bewijzen dat het wel degelijk de verkeerde kant uitgaat. De Braziliaanse regering kan dus niet anders dan het slechte nieuws ernstig te nemen. 

De Franse president Macron links, met naast hem zijn Braziliaanse ambtgenoot Bolsonaro

De Braziliaanse regering is de ergste vijand van het Amazonewoud

Marcio Astrini, milieuorganisatie Greenpeace

De cijfers gaan dus van augustus 2018 tot juli 2019. Vermits de uiterst rechtse president Jair  Bolsonaro pas in januari van dit jaar aan de macht kwam is de toename van ontbossing dus niet uitsluitend onder zijn bewind gebeurd. 

Maar milieu-organisaties wijzen de Braziliaanse president toch aan als de grote schuldige. Bolsonaro pleitte herhaaldelijk voor de economische ontwikkeling van het Amazonegebied, terwijl ook het toezicht op de illegale activiteiten werd teruggeschroefd. "Deze regering is verantwoordelijk voor elke morzel vernield bos" liet Marcio Arcini weten. De coördinator van Greenpeace voegde eraan toe "dat de regering de grootste vijand van het bos is". (lees verder onder de Tweet/foto) 

Bij de voorstelling van de officiële ontbossingscijfers gaf de Braziliaanse milieuminister Salles vandaag dus aan dat er iets moet worden gedaan, dat een nieuwe strategie moet worden gezocht om de ontbossing een halt toe te roepen. Die wordt nu vooral toegeschreven aan grote landbouwbedrijven, die het land geschikt willen maken voor veeteelt of landbouw. Nu woensdag al komt er een vergadering met de gouverneurs van de Braziliaanse deelstaten in het Amazonegebied. "Alle opties liggen op tafel" zei de minister, "inclusief de inzet van het leger".  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen