Personeel koekjesfabrikant Mondelez Mechelen legt het werk neer

Op het hoofdkwartier van koekjesfabrikant Mondelez in Mechelen wordt vandaag en morgen gestaakt. De vakbonden zijn ontevreden over het moeizame overleg rond enkele cao's. “Al twee jaar lang onderhandelen we vruchteloos over enkele cao’s, met name over werkbaar werk en de transformatie van de onderneming”, zeggen vakbondssecretarissen Theo Van Malderen (ACV Puls) en Diana Minten (BBTK).  

De vakbonden hebben het over een "ongeziene chantage bij het sociaal overleg". Volgens hen krijgen de werknemers dan ook stank voor dank: "Bij Mondelez is de taart de jongste jaren aanzienlijk groter geworden, in belangrijke mate dankzij de prestaties van de werknemers. Maar wat is de praktijk? Mondelez blijft maar jobs vernietigen of naar het buitenland verschuiven. De werknemers krijgen een kleiner stuk van de grotere taart, en de top en de aandeelhouders worden zwaar in de watten gelegd."

De werknemers krijgen een kleiner stuk van de grotere taart, en de top en de aandeelhouders worden zwaar in de watten gelegd

Vakbonden

7 cao's opgezegd

In oktober heeft het bedrijf eenzijdig 7 ondernemings-cao's opgezegd. Op die manier verloren de werknemers verschillende voordelen, waaronder ecocheques en jubileumpremies, klinkt het bij de vakbonden. "De directie heeft ook nieuwe, individuele loonvoorstellen voorgelegd om zo de werknemers­afgevaardigden en de vakbonden buitenspel te zetten. Onaanvaardbaar natuurlijk. Dit is totaal niet in het belang van de werknemers”.

Maar de directie van het bedrijf wil dat toch nuanceren: "We voeren al gesprekken sinds mei 2018 om tot een nieuw uniform verloningsbeleid te komen voor al onze werknemers. Daarom hebben wij inderdaad een aantal elementen van het huidige verloningsbeleid opgezegd en ligt er een nieuw voorstel op tafel", klinkt het bij woordvoerster Annick Verdegem. 

"Wij willen tot een nieuw uniform verloningsbeleid komen, dat is afgestemd op de prestaties en de inzet van alle werknemers. Wij zullen daarbij niet raken aan de bruto maandlonen van onze medewerkers, maar we willen wel het huidig systeem van loonsverhogingen en de bijkomende voordelen die vandaag bestaan onder de loep nemen en met hetzelfde budget tot een nieuw uniform verloningsbeleid komen". De directie geeft ook aan dat het nieuwe verloningsbeleid samen met de vakbonden tot stand moeten worden gebracht en wil dan ook het sociaal overleg alle kansen geven. 

Wij zullen niet raken aan de bruto maandlonen, maar we willen wel het huidig systeem van loonsverhogingen en de bijkomende voordelen onder de loep nemen

Annick Verdegem

Vorige week vond een "ultieme verzoeningspoging" plaats, maar ook dat leverde geen uitkomst op. Daarom hebben de vakbonden beslist om vandaag en morgen het werk neer te leggen. De directie roept nu de sociale partners op om opnieuw bijeen te komen en de onderhandelingen opnieuw op te starten.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen