Videospeler inladen...

Twee Belgische vrouwen van IS-strijders en zes kinderen aangekomen in Turkije

Twee Belgische vrouwen van Syriëstrijders zijn samen met hun kinderen vanuit Syrië de grens naar Turkije overgestoken. Ze werden tot voor kort vastgehouden in het gevangeniskamp van Ain Issa, maar konden daar ontsnappen toen Turkije het noorden van Syrië binnenviel. Dat heeft de redactie van VRT NWS uit goede bron vernomen.

Twee Belgische IS-weduwen en hun zes kinderen wachten momenteel in Turkije op een beslissing over hun toekomst. Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) bereikten samen met hun kinderen Turkije vanuit het noorden van Syrië, waar ze volgens hun advocaat Walter Damen de afgelopen weken verbleven. Ze zijn de grens clandestien overgestoken. Wielandt en Abouallal zullen de volgende dagen wellicht verhoord worden door de Turkse autoriteiten. In ons land zijn het federaal parket en Buitenlandse Zaken op de hoogte gebracht.

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal vertrokken in 2013 vanuit Antwerpen samen met hun mannen en elk één kind naar Syrië. Hun mannen waren leden van de terreurgroep Sharia4Belgium. Ze streden in Syrië bij terreurgroep Majlis Shura Al-Mujahedin en werden bij verstek in 2015 in Antwerpen veroordeeld. 

Toen de twee mannen omkwamen in Syrië, waren hun vrouwen hoogzwanger. Abouallal was bovendien gewond door een granaatinslag. In 2014 keerden ze elk met hun eerste kind en de hulp van de Belgische autoriteiten terug naar ons land. Ze bevielen hier elk van hun tweede kind. In de zomer van 2015 keerden de beide vrouwen met hun twee kinderen terug naar Syrië, naar IS-gebied. Daar raakten ze later allebei opnieuw allebei zwanger van hun derde kind. Ze zijn allebei veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor deelname aan de activiteiten van een terreurgroep.

Chaos

De vrouwen ontsnapten begin oktober uit een gevangenenkamp in Ain Issa, in Noord-Syrië. Dat kamp werd tot voor kort bewaakt door de Koerden, maar zij sloten het nadat Turkije een militair offensief startte in het Koerdische noorden van Syrië. In die chaos wisten de Belgische vrouwen, net als honderden andere buitenlandse IS-vrouwen, te ontsnappen.

Opmerkelijk: vorige maand nog maakte minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) zich sterk dat de kans klein was dat Belgische vrouwen van IS-strijders uit de kampen naar Turkije zouden vluchten. “Je kan het risico nooit uitsluiten, maar niemand heeft er belang bij dat die kampen opengemaakt zouden worden”, zei hij toen in Terzake. Bovendien zou Turkije volgens hem nooit toelaten dat foreign fighters zich op Turks grondgebied zouden begeven. Dat is intussen allebei gebeurd.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) was er eind oktober nog gerust in dat IS’ers niet gemakkelijk terug naar ons land zouden kunnen komen. Hij noemde de Turkse grens “gesloten en zeer sterk bewaakt”.

Geen IS-hotel

De vraag is nu wat er met de vrouwen en hun kinderen zal gebeuren. De Belgische overheid heeft zich steeds zeer afkerig opgesteld tegenover het repatriëren van (vrouwen van) Belgische IS-strijders.

Abouallal en Wielandt zijn niet de eerste Belgische vrouwen van IS-strijders die opduiken in Turkije. Begin deze maand werd Fatima Benmezian (24) aangehouden. Ook zij vluchtte vanuit het kamp Ain Issa naar Turkije. De Turkse ambassadeur in ons land, Levent Gümrückçü, noemde dat toen een “geïsoleerd geval”. Benmezian zou in Turkije ondervraagd worden en berecht kunnen worden voor eventuele strafbare feiten die ze op Turkse bodem begaan zou hebben, legde hij toen uit.

We moeten bespreken of IS'ers uitgeleverd of uitgewezen moeten worden, of dat we voor een veilige terugreis moeten zorgen.

Levent Gümrückçü, Turks ambassadeur in België

Naast Abouallal, Wielandt en Benmezian zegt Turkije vier andere Belgen in hechtenis te hebben. Verder zouden nog minstens twee Belgische vrouwen op de dool zijn in Turkije; van hen is niet geweten waar ze zich momenteel bevinden. 

Veroordeeld of niet, Turkije lijkt niet van plan om buitenlandse IS’ers of hun familie lang op te vangen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken liet eerder al verstaan dat “Turkije geen IS-hotel is”. Dat geldt ook voor eventuele veroordeelden. “We moeten samenwerken met hun landen van herkomst”, verduidelijkte ambassadeur Gümrückçü. “[We moeten bespreken] of ze uitgeleverd of uitgewezen moeten worden, of dat we voor een veilige terugreis moeten zorgen.”

Vorige week nog stuurde Turkije IS-strijders en familieleden terug naar Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en de VS. De Turkse president Erdogan maakt zich sterk dat er nog zullen volgen.

Wat met de kinderen?

De situatie van de kinderen lijkt op die van de twee dochtertjes van Amina Ghezzal uit Beringen, die eveneens vanuit het Syrische “kalifaat” naar Turkije gevlucht is. Ghezzal zit momenteel in Turkije een celstraf van tien jaar uit. Haar kinderen van 2 en 4 werden in februari van dit jaar overgebracht naar België. Zij verblijven nu bij hun grootmoeder.

Vandaag had de Brusselse rechtbank zich overigens nogmaals moeten buigen over de vraag van Abouallal en Wielandt om hen en hun kinderen te repatriëren naar België. Dat gaat echt niet door: advocaat Walter Damen heeft de vraag vandaag ingetrokken.

Dit artikel is geüpdatet met nieuwe informatie nadat advocaat Walter Damen zijn vraag om Abouallal en Wielandt en hun kinderen te repatriëren, ingetrokken heeft.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Onze conflictexpert Rudi Vranckx geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Fatma Taspinar geeft in "Het Journaal" meer uitleg over de juridische kant van de zaak:

Videospeler inladen...

Meest gelezen