Sammy Mahdi (links), Joachim Coens (rechts)

Voorzittersverkiezingen CD&V: Sammy Mahdi en Joachim Coens blijven over als kandidaten in tweede ronde

Sammy Mahdi en Joachim Coens blijven na een eerste stemronde over als enige kandidaten om voorzitter van CD&V te worden. Er komt nu een tweede ronde omdat niemand van de zeven kandidaten meer dan de helft van de stemmen van de leden haalde. Op 6 december weten we wie de nieuwe voorzitter van de partij wordt.

Er is nog geen nieuwe voorzitter gekozen bij CD&V. Na een eerste stemronde haalde niemand van de zeven kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen.

Coens op kop

De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde. Havenbaas Joachim Coens haalde met 26 procent ruim de meeste stemmen. Hij benadrukte achteraf dat hij het vertrouwen in de politiek terug wil brengen en wil werken aan "positivisme".

Coens neemt het op tegen jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, die 19 procent van de stemmen haalde. "Ik ben blij dat 20 procent van de leden gelooft in een verhaal van vernieuwing", zei Mahdi. 

Beluister een gesprek met Joachim Coens en Sammy Mahdi in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees eronder verder:

Burgemeester Walter De Donder, die de afgelopen weken opviel met zijn migratiekritische uitspraken, haalt 16 procent van de stemmen en wordt derde. In totaal namen 22.523 leden deel aan de verkiezingen.

De leden van de partij moeten nu tussen 20 november en 5 december voor een tweede keer stemmen. Op 6 december kennen we de nieuwe voorzitter van de partij. 

Herbekijk de reportage in "Het Journaal", lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Eric Van Rompuy leidt senioren

Intussen zijn er in de luwte ook voorzittersverkiezingen gehouden bij de provinciale afdelingen van de partij. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is er een tweede ronde nodig.

Bij de andere afdelingen is er wel al een voorzitter: Kris Declercq voor West-Vlaanderen, Raf Drieskens voor Limburg, Ward Kennes voor Antwerpen en Pieter Demeester voor Brussel-Hoofdstad.

Eric Van Rompuy werd verkozen als voorzitter van de senioren bij CD&V. Van Rompuy nam dit jaar afscheid van de actieve politiek en stopte als Kamerlid. 

Eric Van Rompuy

Meest gelezen