AFP or licensors

39 doden in koelwagen: Vietnamese families moeten zelf voor kosten opdraaien om lichamen te repatriëren

De families van de 39 overleden Vietnamezen die zijn aangetroffen in een koelwagen in het Verenigd Koninkrijk, zullen zelf voor de kosten van de repatriëring moeten opdraaien. Daarvoor kunnen ze wel een goedkopere lening aangaan bij de Vietnamese regering. Veel families kunnen de kosten van de repatriëring niet betalen.

Enkele rouwende nabestaanden hebben getuigd dat de Vietnamese regering hen heeft benaderd met toestemmingsformulieren om hun overleden familieleden te kunnen repatriëren. In die formulieren staat de keuze uitgelegd om een lening bij de Vietnamese regering aan te gaan. Indien de nabestaanden dat niet doen, moeten ze zelf voor de kosten en de organisatie opdraaien om de lichamen terug naar Vietnam te sturen.

Bijna een maand geleden werden de lichamen van 39 mensen aangetroffen in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex. Enkele weken geleden werd het duidelijk dat het om Vietnamese slachtoffers ging die het land werden binnengesmokkeld. In de zaak zijn twee verdachten aangeklaagd voor doodslag en zijn er verschillende mensen aangehouden.

De lichamen van de slachtoffers zijn nog altijd niet teruggebracht naar Vietnam. De vertraging zou te wijten zijn aan de verwarring over wie de kosten van de repatriatie moet betalen. Het was lang niet duidelijk of Vietnam, het Verenigd Koninkrijk of de nabestaanden moesten opdraaien voor de kosten. Nu lijkt het erop dat de Vietnamese nabestaanden het geld zullen moeten ophoesten om hun overleden familieleden terug naar huis te krijgen.

(Lees verder onder de foto)

De koelwagen in het graafschap Essex waar de 39 lichamen werden aangetroffen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In de lening voor de families van de slachtoffers biedt de regering een zogezegde "kortingsprijs" aan van 66 miljoen Vietnamese dong (ongeveer 2.575 euro) voor het repatriëren van een lichaam. De repatriëring van de as na een crematie kost 44 miljoen Vietnamese dong (ongeveer 1717 euro).

Gedwongen om lichamen te cremeren

Voor veel nabestaanden zijn de kosten echter te hoog om hun overleden familieleden zelf terug in Vietnam te krijgen. Ook de aangeboden leningen van de Vietnamese regering zouden velen niet kunnen terugbetalen. Verschillende families moesten tevens al leningen aangaan om hun familieleden naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen sturen.

Als de regering de kosten niet draagt, dan hebben we geen andere keuze dan zelf te betalen. Maar we hebben nu geen geld

De vader van een slachtoffer

De vader van een slachtoffer getuigde aan het Duitse persagentschap DPA dat hij het moeilijk heeft met de beslissing van de regering: "Als de regering de kosten niet draagt, dan hebben we geen andere keuze dan zelf te betalen. Maar we hebben nu geen geld", aldus de man.

Door de hoge financiële kosten voelen veel Vietnamese nabestaanden de druk om hun overleden familieleden te laten cremeren, om ze zo goedkoper te kunnen repatriëren. Ook de Vietnamese regering zou hen aanraden om de lichamen te laten cremeren. Voor veel Vietnamezen ligt zo'n crematie echter gevoelig, want in het land in Zuidoost-Azië is het meer gebruikelijk dat overledenen worden begraven. Ook de plaats waar het lichaam begraven wordt, is voor veel Vietnamezen van groot belang.

Meest gelezen