Twee gegijzelde professoren vrijgelaten in gevangenenruil met taliban

De taliban heeft een Amerikaanse en een Australische professor vrijgelaten in een gevangenenruil. De twee hoogleraren waren al sinds augustus 2016 in de handen van de Afghaanse militante beweging. Voor de vrijlating van de professoren werden er drie talibancommandanten vrijgelaten. De ruil is een teken van hoop op nieuwe vredesgesprekken in Afghanistan.

De Amerikaan Kevin King en de Australiër Timothy Weeks werden in augustus 2016 ontvoerd aan de Amerikaanse universiteit van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Beide mannen waren professoren aan de universiteit. De gijzelaars werden voor het laatst gezien in een video die de taliban in 2017 vrijgaf.

Eerder op de dag werden er in ruil voor hun vrijlating drie talibancommandanten vrijgelaten uit een Afghaanse gevangenis. De militanten werden overhandigd in Doha, de hoofdstad van Qatar. Daar bevindt zich het politieke kantoor van de Afghaanse taliban. Het nieuws is intussen bevestigd door de taliban.

De Australische premier Scott Morrison reageerde opgelucht op het nieuws van de gevangenenruil. "We zien de vrijlating als één van de positieve maatregelen die worden genomen in Afghanistan. We hopen dat dit een voorbode is voor nieuwe vredesgesprekken en een wapenstilstand", aldus Morrison.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reageerde tevreden met het nieuws. In een officiële reactie noemde hij de vrijlating van de professoren een gebaar van goede wil van de taliban.

De overeenkomst geeft opnieuw hoop op een einde van het Afghaanse conflict. De Afghaanse regering, de taliban en de Verenigde Staten waren eerder dit jaar dicht bij een vredesakkoord na maandenlange onderhandelingen. In september van dit jaar stopte de Amerikaanse president Donald Trump echter abrupt met de onderhandelingen nadat een Amerikaanse soldaat was omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Meest gelezen