Jordi Sanchez en Jordi Cuixart op spandoeken van Catalaanse betogers.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amnesty International vraagt onmiddellijke vrijlating van twee Catalaanse separatisten

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt dat twee Catalaanse separatistische leiders die in de gevangenis zitten, onmiddellijk worden vrijgelaten. De twee activisten werden vorige maand samen met zeven politici veroordeeld door het Spaanse hooggerechtshof. Maar Amnesty vindt hun straf buiten proportie.

Het Spaanse hooggerechtshof sprak vorige maand straffen uit tegen 12 Catalaanse separatistische leiders, die terechtstonden voor hun rol bij het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017. Negen van de 12 kregen een gevangenisstraf, van 9 tot 13 jaar, wegens opruiing.

Maar Amnesty International zegt dat het Spaanse gerecht het begrip "opruiing" "overdreven breed" heeft geïnterpreteerd, "wat uitliep in het criminaliseren van legitieme protestacties". Volgens Amnesty zal de uitspraak van het hooggerechtshof het protest alleen maar doen verharden. Meteen na de uitspraak waren er wekenlang betogingen in Catalonië.

Jordi Sanchez en Jordi Cuixart

Amnesty International focust op de straffen voor Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, die allebei tot negen jaar cel werden veroordeeld (al kunnen ze vroeger vrijkomen). 

De twee Jordi's zijn de voormalige leiders van twee Catalaanse organisaties. In tegenstelling tot de andere veroordeelden zijn zij geen politici. Ze werden veroordeeld omdat ze hadden opgeroepen tot protest tegen de politie die het referendum wilde verhinderen. 

Als burgers en leiders van een burgerbeweging hadden de twee activisten het recht om hun mening te uiten en vreedzame acties te organiseren waarbij ze zich uitspraken voor de onafhankelijkheid van Catalonië, zegt Amnesty.

Meest gelezen