ACP

Armando Mwango begraven, bassist van Congolese hit "Indépendance cha cha"

De Congolese muzikant Armando "Brazzos" Mwango speelde het bekende nummer voor de eerste keer in 1960 in een Brussels hotel, aan de vooravond van de Congolese onafhankelijkheid. "Indépendance cha cha" werd een hit in Afrika en ver daarbuiten. "Brazzos" werd 85 jaar; hij overleed vorige maand en is nu met veel eer begraven in Kinshasa.

Het is een liedje met een geschiedenis, "Indépendance cha cha". Een officieus Congolees volkslied, dat ook wel eens "de moeder van alle onafhankelijkheidssongs" wordt genoemd of de eerste pan-Afrikaanse hymne, het symbool van de Afrikaanse emancipatie.

We schrijven januari 1960. In Brussel wordt een "Rondetafel" georganiseerd over de nakende onafhankelijkheid van de Congolese kolonie. De Congolese politieke delegatie wordt vergezeld door de groep African Jazz van Le Grand Kallé met zanger Tabu Ley Rochereau. 

In hotel Plaza aan de Anspachlaan spelen zeven muzikanten, onder wie bassist Armando Mwango voor de allereerste keer "Indépendance cha cha". Een aanstekelijk optimistisch nummer in de Congolese rumbastijl, dat Lingala en Frans door elkaar vlecht en allerlei namen en instellingen opsomt die betrokken zijn bij de "Rondetafel". 

Bekijk hier een reportage over het lied (Journaal, 30 januari 2010), waarin de overleden Armando Mwango wordt geïnterviewd, en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

“Indépendance cha cha” weet precies de tijdsgeest te vatten. Zes maanden later wordt Congo onafhankelijk van België. In dat bijzondere jaar 1960 scheuren maar liefst 17 landen ten zuiden van de Sahara zich af van de koloniale mogendheden.

Armando Mwango werd niet rijk van zijn hit; er bleef discussie bestaan over het auteursrecht. Mwango overleed vorige maand op zijn 85e en is maandag met veel eer begraven in Kinshasa. Hij kreeg postuum de gouden medaille van verdienste voor kunsten, wetenschappen en letteren. Nu is enkel nog de jongste muzikant van African Jazz in leven: Pierre Yantula Bobina, bijgenaamd Petit Pierre.

In 2010, een halve eeuw na de Congolese onafhankelijkheid, maakte de Belgisch-Congolese rapper Baloji een nieuwe versie van het lied: “Le jour d’après".

Meest gelezen