Videospeler inladen...

Bosbranden Australië: Sydney wordt wakker in dikke nevel

In en rond de Australische miljoenenstad Sydney hangt dinsdag een dikke nevel, afkomstig van de vele bosbranden die nu al weken de deelstaat New South Wales teisteren. 

De luchtvervuiling in de stad bereikt volgens officiële cijfers een gevaarlijk niveau, met pieken fijnstof die vooral in de voormiddag in sommige stadsdelen tot wel 20 keer hoger lagen dan in Jakarta of Peking. Er hangt ook een doordringende brandlucht in de stad.

Inwoners krijgen de raad om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Wie toch naar buiten moet, draagt best een masker dat mond en neus bedekt, luidt het. Zware fysieke inspanningen worden afgeraden, vooral voor wie last heeft van astma of andere ademhalingsproblemen.

Intussen beleven drie Australische deelstaten nog altijd bange, moeilijke dagen met zeer hoge temperaturen en een sterke wind die het brandgevaar nog verder doen toenemen.

Sinds de start van het bosbrandenseizoen kwamen in New South Wales al zes mensen om het leven. Honderden huizen gingen in vlammen op. De komende dagen is er geen verbetering in zicht. Verwacht wordt dat het kwik op vele plaatsen rond de 40 graden Celsius zal schommelen, wat gecombineerd met een droge lucht en windsnelheden van 65 kilometer per uur en meer, het risico op nieuwe branden nog verder doet toenemen.

Zowat 1.400 brandweerlieden bestrijden in New South Wales nog ongeveer 50 bosbranden. De bosbrand die Sydney het dichtst is genaderd, ligt zo'n 100 kilometer ten noordwesten van de stad en legde al 138.000 hectare in de as, waaronder ook een gedeelte van het Wollemi National Park.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen