Videospeler inladen...

Campus van Chinese technologiereus Huawei baadt in Europese stijl: "Meneer Ren is een grote fan van Europa"

Er werken 25.000 mensen op een terrein van 9 km², volgebouwd met statige gebouwen in Europese stijl. Het onderzoekscentrum van Huawei in Zuid-China spreekt tot de verbeelding. Maar hoe wil Huawei de ongerustheid wegnemen, als het gaat over 5G en spionagegevaar? In de Verenigde Staten is de bezorgdheid over Huawei intussen zo groot dat de Amerikanen een handelsverbod voor het Chinese bedrijf hebben afgekondigd. En ook in België uit de Staatsveiligheid als sinds jaren bezorgdheid over mogelijke spionage. Bekijk hierboven de "Terzake"-reportage van Stefan Blommaert. Hij krijgt onder meer een antwoord op de vraag waarom de campus van Huawei er zo Europees uitziet.

De Verenigde Staten zeggen te beschikken over ernstige aanwijzigen dat Huawei betrokken is bij activiteiten die de veiligheid van de Verenigde Staten bedreigen. Daarom is Huawei in mei dit jaar op de Entity List gezet, een zwarte lijst van bedrijven waarmee Amerikanen geen handel mogen drijven, geen import en geen export dus.

Dat betekent dat Huawei het voor zijn nieuwste producten moet doen zonder het Android-besturingssysteem, YouTube, G-mail of andere Google-apps. Maar ook zonder Amerikaanse chips en halfgeleiders. Anderzijds moeten de Amerikanen het voor hun netwerken dan ook stellen zonder Huawei-apparatuur. Al drie keer heeft Huawei drie maanden uitstel gekregen, maar dat lijkt vooral te maken te hebben met de Amerikaanse netwerken. De bezorgdheid over spionage is er niet minder om. 

Lees verder onder de foto. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikanen zijn vooral bezorgd omdat het wereldwijde succes van Huawei's 5G-technologie het eenvoudiger maakt om te spioneren. Ook in ons land uitte de Staatsveiligheid enkele jaren geleden al eens haar bezorgdheid over de spionagegeruchten rond Huawei.

Wat ook meespeelt is dat Huawei nauwe banden heeft met het Chinese regime. Het bedrijf is opgericht door Ren Zhengfei, die in een vroeger leven technologie-expert was bij het Volksleger van China. In 2017 heeft China nog een wet uitgevaardigd, die Chinese burgers en bedrijven ertoe aanzet "inlichtingen te verzamelen die voor China nuttig kunnen zijn". 

Druk op Europese landen

Amerika en president Trump hebben de voorbije maanden dan ook grote druk uitgeoefend op landen die van plan zijn of waren de 5G-technologie van Huawei te gebruiken, zoals Duitsland. 

Correspondent Björn Soenens zegt dat de Amerikanen die landen geen toegang meer willen geven tot informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Want anders kijken de Chinezen gewoon mee".

In Europa is de houding tegenover Huawei minder eenduidig. De Chinezen blijven 5G-netwerken installeren in verschillende Europese landen, recent nog heeft Hongarije laten weten in zee te gaan met Huawei. Tegelijk zijn een aantal landen op hun hoede. Ze hebben veiligheidsmarges ingebouwd of gaan 5G van concurrenten gebruiken, zoals het Zweedse Ericsson of het Finse Nokia. 

Bekijk hier onze correspondent in de VS Björn Soenens over de moeilijke relatie tussen Huawei en Washington:

Videospeler inladen...

Meest gelezen