Boris Johnson (links) en Jeremy Corbyn.
AFP or licensors

Britse premier Boris Johnson en Labourleider Jeremy Corbyn in debat: "Vertrouwen moet u verdienen"

In het Verenigd Koninkrijk hebben premier Boris Johnson van de Conservatieve partij en leider Jeremy Corbyn van de socialistische partij Labour voor het eerst op tv gedebatteerd in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december. Veel duidelijkheid hebben de 2 heren niet geschapen.

Op 12 december trekken de Britten naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Op de zender ITV zijn de leiders van de 2 grootste partijen van het Verenigd Koninkrijk vanavond voor het eerst aangetreden voor een debat: premier Boris Johnson van de regerende Conservatieve partij en leider Jeremy Corbyn van Labour.

De NHS, de nationale gezondheidszorg, was een van de thema's die ter sprake kwamen. Volgens Corbyn zullen Amerikaanse farmaceutische bedrijven toegang krijgen tot de NHS eens de brexit zal zijn uitgevoerd. "U gaat onze NHS aan de VS en de grote farmabedrijven uitverkopen", wreef hij Johnson aan.

Daarbij toonde Corbyn documenten die volgens hem een weerslag vormden van "enkele geheime ontmoetingen" met Amerikanen waarbij de regering-Johnson een "vrije toegang van Amerikaanse gezondheidsproducten tot de NHS" zou hebben voorgesteld.

Volgens Johnson waren de beweringen van Corbyn "absoluut verzonnen" en zou zijn of om het even welke Conservatieve regering de NHS ooit op tafel leggen bij onderhandelingen over een handelsakkoord.

Brexit

Johnson en Corbyn waren het ook grondig oneens over (uiteraard) de brexit, met name over de vraag of die uitstap van het Verenigd Koninkrijk de eenheid tussen Engeland en Schotland zal aantasten. Volgens Johnson is Labour bereid de Schotten een nieuw onafhankelijkheidsreferendum toe te staan in ruil voor steun van de SNP, de Scottish National Party die naar onafhankelijkheid van Schotland streeft. 

Hierop was het de beurt aan Corbyn om de beweringen van Johnson "nonsens" te noemen. Hij hield vol dat Labour nooit een coalitie met de SNP zou vormen in het Britse parlement.

Vertrouwen

Ook het begrip "vertrouwen" kwam aan bod. Volgens Johnson is de giftige atmosfeer die de Britse politiek teistert het resultaat van leden van het Lagerhuis (vergelijkbaar met de Kamer bij ons) die weigeren om de uitslag van het brexitreferendum te respecteren.

"Vertrouwen is iets dat u moet verdienen", zei Corbyn hierop. "Als een volksvertegenwoordiger moet u luisteren." Hij beweerde dan ook dat "luisteren naar mensen en naar een consensus streven" zijn stijl van leiderschap typeren.

Toen gastvrouw Julie Etchingham van ITV de twee heren hierop vroeg of ze "een gebaar" konden stellen om de toon van het debat te keren, schudden ze elkaar de hand.

Andrew

Ook de heisa rond de banden die de Britse prins Andrew met de omstreden Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein had, vormde onderwerp van debat. Volgens Corbyn blijven hierover "erg ernstige vragen" bestaan die moeten worden beantwoord. Johnson stelde dat "het recht zijn beloop moet kennen".

Tot slot kregen Johnson en Corbyn de vraag welk kerstcadeau ze elkaar zouden geven. Corbyn gaf aan dat hij de premier een exemplaar van "A Christmas carol" van Charles Dickens zou geven. Johnson grapte eerst dat hij de leider van Labour een exemplaar van zijn "briljante brexitakkoord" zou geven, maar veranderde dat antwoord in een pot jam.

Meest gelezen