Eva Braun en Adolf Hiltler in 1945.

Al meer dan 600.000 euro voor verkochte nazispullen ondanks ongenoegen van joodse organisaties

In de Duitse stad München worden vandaag 840 nazispullen geveild, waaronder enkele persoonlijke bezittingen van Adolf Hitler, zijn maîtresse Eva Braun en kopstukken zoals Hermann Göring of Rudolf Hess. Rabbi Menachem Margolin van de Europese Joodse Associatie (EJA) had het veilinghuis nochtans gevraagd om de veiling te schrappen, maar dat is niet gebeurd. Volgens veilinghuis Hermann Historica is al het mogelijke gedaan om te verhinderen dat de spullen in verkeerde handen terechtkomen.

Ook al hield Adolf Hilter klaarblijkelijk niet van hoge hoeden en is er twijfel over de echtheid van het exemplaar, een hoge hoed die van Hitler zou zijn geweest heeft vijftigduizend euro opgebracht. De luxe-editie van het boek "Mein Kampf" die in het bezit is geweest van nazitopman Hermann Göring ging zelfs onder de hamer voor 130.000 euro. Rond kwart over vier vanmiddag stond de teller van de veiling in München vandaag al op ruim 615.000 euro.  Overigens heette het niet "veiling van nazi-memorabilia" of iets van die strekking.  De verkoop - overigens ook online - ging door door onder de meer neutrale naam "German Historic Collectibles since 1919". Duitse historische verzamelobjecten dus. 

Wat u doet, is niet onwettig maar verkeerd

Rabbi Menachem Margolin (EJA)

De veiling leidt tot ongenoegen, in de eerste plaats in joodse kringen. "Niet omdat nazispullen veilen onwettig is, maar om een boodschap uit te sturen dat sommige zaken die in bloed zijn gedrenkt beter niet worden verhandeld", schrijft rabbi Menachem Margolin Van de Europese Joodse Associatie (EJA) in een brief aan Hermann Historica. "Wat u doet, is niet onwettig maar verkeerd."

Bernhard Pacher van het veilinghuis bevestigt dat hij verschillende boze e-mails heeft ontvangen, maar zegt dat de veiling zorgvuldig wordt aangepakt. "Het is onze job om te voorkomen dat spullen in de verkeerde handen terechtkomen. Daarom wordt de toegang tot de veiling streng gecontroleerd", aldus Pacher. "Maar het is zo goed als onmogelijk om uit te sluiten dat iemand met de verkeerde ideologie binnenraakt."

"De overgrote meerderheid van onze klanten zijn musea of privéverzamelaars die zorgvuldig met deze zaken omgaan", zegt Pacher nog. "Hitler verkoopt goed, maar de meeste van onze klanten benaderen dit met puur historische interesse." De verkoper had trouwens niet alleen Duitse klanten, hij sprak zijn publiek ook aan in het Engels, Spaans of Frans. "Merci Monsieur, félicitations".

Meest gelezen