Klimaatactivist én "tijdreiziger"? Greta Thunberg duikt op foto uit 1898 op

Op sociale media is een foto van 120 jaar geleden viraal gegaan waarop een meisje is te zien dat als twee druppels water op klimaatactivist Greta Thunberg lijkt. In werkelijkheid gaat het om een afbeelding van kinderen aan het werk in een goudmijn in Canada.

Klimaatactivist was ze al langer, maar nu blijkt Greta Thunberg ook een tijdreiziger. Dat is tenminste wat velen (al dan niet met een kwinkslag) op sociale media beweren nu een foto van 120 jaar geleden viraal gaat waarop een meisje is te zien dat als twee druppels water op Thunberg lijkt, inclusief iconische vlechten.

De foto komt uit het archief van de universiteit van Washington in de VS en is rond 1898 gemaakt. Het beeld toont drie kinderen aan het werk in een goudmijn aan de Dominion Creek in Yukon Territory, een provincie in Canada. Daarmee is het een stille getuige van kinderarbeid in Noord-Amerika.

Thunberg zelf is momenteel onderweg naar Madrid waar ze de COP25 zal bijwonen. Die klimaatconferentie zou normaal in Santiago in Chili plaatsvinden, maar is te elfder ure naar Spanje verhuisd wegens grote sociale onrust in het land in Zuid-Amerika.

Foto: universiteit van Washington.
Greta Thunberg.
(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen