Videospeler inladen...

Bezetting van Hongkongse universiteit loopt op laatste benen, nog 50 studenten bezetten campus   

Nog zo'n 50 studenten bezetten de campus van de technische universiteit in Hongkong. Het is de laatste harde kern die overblijft nadat de campus dagenlang bezet bleef door jonge betogers. De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, heeft laten weten in een toespraak dat gisterennacht honderden jongeren de campus van de technische universiteit hebben verlaten.  "Dit is een wanhoopspoging van de overgebleven manifestanten", zegt Leen Vervaeke, correspondente voor VRT NWS in Hongkong.

De campus van de Polytechnische Universiteit in Hongkong werd de voorbije dagen gebruikt als uitvalsbasis voor de (vaak jonge) demonstranten, die al veel langer strijden tegen het beleid van de regering en de toenemende invloed van China. Gisteren wist de politie de campus te omsingelen, waar honderden studenten zich hadden verschanst.

Voorbije nacht hebben honderden demonstranten hun barricades verlaten.  Dat gebeurde na bemiddeling door pro-democratische politici en universiteitleiders, er werd een deal gesloten dat manifestanten onder 18 jaar de campus mochten verlaten zonder gearresteerd te worden. 

Zo'n 200 minderjarige betogers hebben de campus verlaten en blijven voorlopig op vrije voeten. "Hun gegevens zijn wel genoteerd, dus ze kunnen later nog aangeklaagd worden", legt VRT NWS-correspondente in Hongkong Leen Vervaeke uit. Honderden meerderjarige betogers werden wel onmiddellijk opgepakt toen ze voet zetten buiten de universiteit.

"Vanmorgen hebben nog zo'n 50 jongeren de campus verlaten", zegt Vervaeke. "Ze waren hongerig en onderkoeld, en zagen het niet meer zitten om nog op de campus te blijven." Ook die studenten zijn aangehouden. Er zouden nu nog zo'n vijftigtal studenten op de campus aanwezig zijn.

Ontsnappingspogingen

Tijdens de nacht hebben ook veel studenten geprobeerd om te ontsnappen, bij de meesten is dit niet gelukt. De jongeren die probeerden om door het politiecordon te breken, werden bestookt met traangas en rubberkogels. "Enkele tientallen betogers probeerden op spectaculaire manier te vluchten. Ze daalden via touwen van een voetgangersbrug af, om daarna met motorrijders te vluchten", vertelt Vervaeke. 

Betogers proberen van een brug af te dalen en zo van de campus te ontsnappen.
AFP or licensors

"De komende uren wordt het moeilijk voor de betogers die nog overblijven", zegt Vervaeke. "Ze hebben geen eten en zijn uitgeput. Velen zijn ook gewond door het traangas en het waterkanon die de politie inzetten. In het water zit namelijk een chemische stof die brandwonden veroorzaakt."

Of de bezetting van de universiteitscampus toch nog op een vreedzame manier zal kunnen worden opgelost, blijft nog maar de vraag. "Komt er nog een akkoord tussen beide kampen, of wachten de betogers op een politie-inval en een mogelijk bloederige strijd, dat valt niet te voorspellen", aldus Vervaeke.

Gewonde betogers wachten op medische hulp bij de Polytechnische universiteit in Hongkong.
AFP or licensors

Steun voor de jongeren

Ondertussen krijgen de jongeren die de universiteitscampus bezetten veel steun. Duizenden Hongkongers zijn op straat gekomen uit solidariteit met de jongeren. "Sommige van die steunbetogingen verliepen vreedzaam, maar op veel plaatsen kwam het ook tot hevige botsingen met de politie. Er werden bakstenen en molotovcocktails gegooid", vertelt Leen Vervaeke.

Vanmorgen is de rust weer teruggekeerd, maar de schade van de voorbije nacht is groot. Winkels zijn uitgebrand en de straten hangen nog vol met traangas. "Mensen die onderweg zijn naar hun werk houden doekjes voor hun mond of lopen zwaar te hoesten", zegt Vervaeke.

Komt er een einde aan de protesten?

Het einde van de onrust is trouwens nog niet in zicht. Carrie Lam, de regeringsleider in Hongkong, had de politie opgeroepen om de ontruiming van de campus vreedzaam te laten verlopen. Ze voegde echter wel toe dat de politie "de nodige actie" zou nemen als de betogers de politie zouden aanvallen. 

Verder heeft de Chinese overheid bekend gemaakt dat het een oordeel van het Hongkongse hooggerechtshof niet erkent. Dat gerechtshof had geoordeeld dat het verbieden van zwarte maskers tijdens de betogingen ongrondwettelijk was. "China maakt hiermee duidelijk dat het zich blijft mengen in de Hongkongse politiek", zegt Leen Vervaeke. En dat is net waar de betogers tegen protesteren.

Beluister hier het gesprek met Leen Vervaeke in "De Ochtend" op Radio 1.

Videospeler inladen...

 Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen