Vloermozaïek van Luc Tuymans in Palazzo Grassi in Venetië moet tijdelijk weg door overstromingen

In Venetië wordt een mozaïek van Luc Tuymans voorlopig weggehaald uit een grote tentoonstelling in het beroemde Palazzo Grassi. Dat is een gevolg van de overstromingen in de dogestad. Het mozaïek "Schwarzheide" is aangebracht in de inkomhal op het gelijkvloers. De schilderijen van de tentoonstelling "La pelle" op de hogere etages lopen geen gevaar en blijven hangen. Het mozaïek van 80 vierkante meter groot moet vrijdag weg om de vloer te inspecteren. Het gelijkvloers van het Palazzo Grassi staat onder water.  

De tentoonstelling "La pelle" in het legendarische Palazzo Grassi, een van de mooiste paleizen van Venetië, is een van de hoogtepunten van het culturele jaar. "Schwarzheide" is de blikvanger van het initiatief. In de marge van de Biënnale van Venetië organiseert zakenman François Pinault in het Palazzo Grassi prestigieuze tentoonstellingen van de belangrijkste kunstenaars van deze tijd. Twee jaar geleden kwam Damien Hirst aan bod met een collectie verbluffend indrukwekkende beelden. Voor Luc Tuymans is zijn aanwezigheid in Venetië de consecratie van zijn internationale betekenis. 

Zout water is sterker dan marmer

Vrijdag wordt het vloermozaïek ontmanteld en verwijderd uit de marmeren vloer van de inkomhal. Het mozaïek ligt bovenop de historische vloer. Na controle en mogelijk herstelling van de marmeren vloer wordt volgens de laatste berichten uit Venetië het werk "Schwarheide, dat geen schade opliep, weer op dezelfde plaats geïnstalleerd. De schilderijententoonstelling "La pelle" op de etages loopt wel gewoon door tot begin januari. 

De marmeren vloer is mogelijk aangetast door zoutkristallen van het zeewater dat het atrium blank zette. De eigenaar neemt geen risico en wil zijn beschermd monument zo snel mogelijk onderzoeken en schoonmaken. 

Bekijk hier het verslag dat "Het Journaal" in maart maakte over de opening van de Tuymans-tentoonstelling:

Videospeler inladen...

Meest gelezen