Een jaar is toch geen 7 hondenjaren: bereken hier de "juiste" leeftijd van je hond

Een jaar is dan toch geen zeven hondenjaren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De wetenschappers van het zogenaamde Dog Aging Project hebben het verouderingsproces van labradors bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat honden sneller verouderen tijdens hun eerste levensjaren, dan op latere leeftijd. Het trucje om de leeftijd van je hond maal zeven te doen, om te weten hoe oud hij echt is, houdt dus geen stand. De wetenschappers komen wel met een andere formule op de proppen. 

De wetenschappers vergeleken het DNA van labradors en mensen over de jaren heen. "Ze keken eigenlijk naar de DNA-methylatie of het chemische proces dat bepaalt of bepaalde genen tot expressie komen", zegt professor Dierengeneeskunde Bart Broeckx (UGent) in Het Nieuwsblad. Dat proces kan positief beïnvloed worden en veroudering tegengaan of, omgekeerd, de veroudering versnellen. "Als een soort biologische klok", zegt Broeckx. 

(lees voort onder de foto)

Hand/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Uit het onderzoek blijkt dat honden en mensen op een gelijklopende manier ouder worden, maar dat dit bij honden veel sneller gaat, vooral in de eerste levensjaren. Zo zal een mensenbaby tanden krijgen als hij 9 maanden oud is, terwijl een hondenpup al tanden krijgt op 7 weken. Op 10 maanden is de pup al in de puberteit.

Honden ontwikkelen dezelfde verouderingsziektes als mensen, zoals kanker, artritis en hartziektes. Als een hond één jaar oud is, vertoont hij de verouderingsverschijnselen van een ongeveer 30-jarige mens. Als hij drie jaar wordt, is hij eigenlijk bijna 50 jaar. Daarna veroudert hij veel trager. Als hij 12 jaar is, is hij nog maar 70. Meestal sterven honden voor ze 20 jaar oud zijn. 

Nieuwe formule

Hoe kun je nu zelf berekenen hoe oud je hond is in hondenjaren? Dat is iets ingewikkelder dan gewoon de leeftijd van je hond maal zeven te doen. Je hebt het symbool voor logaritme of "ln" nodig op je rekenmachine.

De formule om van mensenjaren naar hondenjaren te gaan is:

16 x ln(leeftijd hond) + 31

vb: stel je hond is 6 jaar oud, dan doe je dus 16 x ln(6) + 31 = 60

We hebben het je gemakkelijk gemaakt en een berekeningsmodule gemaakt. Vul hieronder de leeftijd van je hond in in mensenjaren en je krijgt de leeftijd van je huisdier in hondenjaren.

Bereken hoe oud je hond is in hondenjaren

Leeftijd hond in mensenjaren

Belang van het onderzoek

Dit onderzoek is belangrijk om verouderingsprocessen te doorgronden. Door het onderzoek op meer hondenrassen te gaan herhalen, willen de wetenschappers achterhalen waarom bepaalde honden bepaalde ziektes op jongere leeftijd ontwikkelen en andere een lang, ziektevrij leven leiden. Zo hopen ze methodes te vinden om honden langer gezonder te laten leven

Meest gelezen