Videospeler inladen...

"IJskoningin Elsa vindt haar plek in de wereld, maar is nog niet klaar voor een relatie": het feminisme van "Frozen 2"

Deze week gaat "Frozen 2" wereldwijd in première. Dat is het vervolg op de eerste "Frozen" uit 2013, de meest succesvolle animatiefilm aller tijden. Het avontuur van prinsessen Anna en Elsa groeide niet enkel uit tot een box office-fenomeen, voor Disney is het ook big business, met honderden miljoenen aan inkomsten uit de verkoop van poppen, verkleedjurken en andere merchandising. Er werd ook druk gespeculeerd dat Elsa, die met haar lijflied "Let it go" uitgroeide tot een boegbeeld van de holebi-gemeenschap, in "Frozen 2" de eerste Disney-prinses met een vriendin zou worden. 

Een tekenfilm met moderne prinsessen die zichzelf en elkaar redden en niet rekenen op een eventuele ridder op een clichématig wit paard. Schitterende 3D-animatie van sneeuwlandschappen. Bombastische songs en hilarische nevenpersonages (hallo, Olaf de sneeuwman!). Dat zijn de elementen die van "Frozen" (2013) een wereldwijd monstersucces maakten.

Een vervolg kon niet uitblijven, en dat is er nu. Net zoals in de eerste film draait alles rond het bondgenootschap van zussen Anna en Elsa. Die laatste beschikt over magische krachten: alles wat ze aanraakt verandert in ijs. Daarvoor wordt ze aanvankelijk als freak aanzien door haar onderdanen. Elsa ontvlucht in de eerste film haar enggeestige gemeenschap, tovert in de bergen een nieuwe oogverblindende residentie bij mekaar en gaat daar haar leven leiden zoals zij dat wil. Ze laat het los: "Let it go", een songklassieker is geboren.

(Lees verder onder het fragment van "Let it go")

Videospeler inladen...

De boodschap van dat onvergetelijke filmmoment sprak iedereen aan die zich ooit "anders", buitengesloten, heeft gevoeld. Vooral de holebi-gemeenschap sloot Elsa in het hart. Na de release van "Frozen" was de hashtag #GiveElsaAGirlfriend aan het trenden. Zou Disney het aandurven om van Elsa in "Frozen 2" de eerste tekenfilmprinses te maken met een lesbische liefde?

Elsa is zo inspirerend omdat we ons allemààl wel eens buitengesloten hebben gevoeld in ons leven

Regisseurs Jennifer Lee & Chris Buck

Neen, zo blijkt, maar de makers vonden dat ook niet nodig. In een interview met VRT NWS zeggen coregisseurs Jennifer Lee (tevens het hoofd van Walt Disney Animation) en Chris Buck dat "Elsa niet klaar is voor een relatie. Ze heeft eindelijk haar plaats in de wereld gevonden. Maar Elsa is inderdaad uniek: ze is zo'n krachtig personage en spreekt zoveel mensen aan omdat we ons allemààl wel eens buitengesloten gevoeld hebben in ons leven."

(Lees verder onder het interview-fragment over het feminisme van "Frozen" en de inspirende kracht van koningin Elsa)

Videospeler inladen...

Big business

Toen Disney in 2013 "Frozen" op de wereld losliet, kon niemand de culturele én commerciële impact die de film zou hebben voorspellen. Maar binnen de kortste keren bleken de fratsen van Anna en Elsa heelder generaties, in letterlijk alle uithoeken van de planeet, te betoveren. Gevolg: "Frozen" staat nu in de recordboeken als de best scorende tekenfilm aller tijden. (Alleen de fotorealistische remake van "The lion king" die afgelopen zomer uitkwam bracht nog meer geld in het laatje, maar dat is eigenlijk een ander genre dan dat van de eerder traditionele animatie van "Frozen").

De indrukwekkende cijfers op een rijtje:

  • 1,15 miljard euro: de wereldwijde box office van "Frozen"
  • 2 Oscars won "Frozen", voor Beste Animatiefilm en Beste Filmsong ("Let it go")
  • 500 miljoen dollar: inkomsten uit de verkoop van Anna en Elsa-poppen. Verwacht wordt dat dat bedrag deze kerstperiode wordt verdubbeld.
  • 677 miljoen keer (and counting) is de videoclip van "Let It Go" bekeken op YouTube

De verklaring voor dat astronomische succes? Dat het een pracht van een film is, in de eerste plaats. Maar ook: de boodschap van "Frozen" is vooruitstrevend, en dus heel inspirerend voor al die jonge toeschouwers die zo opkijken naar de feministische filmheldinnen Anna en Elsa. 

"We wisten aanvankelijk niet of het publiek een film met twee vrouwen als hoofdpersonages zou omarmen," zegt coregisseur Jennifer Lee. "Bovendien zijn het zussen, dat zie je bijna nooit in de cinema. Ze zijn echte bondgenoten, ze liggen niet in conflict. Dat is eigenlijk veel authentieker, want vrouwen moeten niet altijd concurrenten zijn van mekaar. Ze steunen mekaar, en hebben de ander nodig."

Bekijk het gesprek met de twee regisseurs:

Videospeler inladen...

"Frozen 2" speelt sinds deze week in de Belgische bioscopen. Kijk hieronder naar de Journaal-reportage over de film:

Videospeler inladen...

Meest gelezen