Lichaam dat op Terschelling aanspoelde na watersnoodramp van 1953 na 66 jaar geïdentificeerd

In Nederland is een lichaam dat na de watersnoodramp van 1953 op het Waddeneiland Terschelling aanspoelde, na 66 jaar geïdentificeerd. Het gaat om Andries Penning, een scheepskapitein van 28 die onderweg naar het Verenigd Koninkrijk verdronk.

Het heeft 66 jaar geduurd, maar eindelijk hebben de nabestaanden van Andries Penning zekerheid: zijn lichaam is in 1953 op Terschelling aangespoeld na de watersnoodramp die in de nacht van 31 januari op 1 februari begon. Dat heeft DNA-onderzoek aan het licht gebracht.

Penning was die nacht als kapitein van de kustvaarder Westland samen met 6 andere opvarenden op de Noordzee onderweg van Duitsland naar het Verenigd Koninkrijk, maar daar kwamen ze nooit aan. Ongeveer drie maanden later spoelde een anoniem lichaam op Terschelling aan. Het kreeg een laatste rustplaats in graf O-2.

Wrakkenmuseum

In 1986 doken duikers voor het eerst naar het wrak voor de kust van het Waddeneiland. Acht jaar later bracht een groot onderzoek aan het licht dat het wel degelijk om de Westland ging. Het wrak is toen geborgen en staat sindsdien in de tuin van het Wrakkenmuseum op Terschelling.

Het is dat museum dat Arij Penning (69) enkele maanden geleden bezocht. Hij is de zoon van Andries Penning en heeft zijn vader quasi zijn hele leven moeten missen. Na afloop bood hij zich bij de politie aan om DNA af te staan. Dat blijkt nu met dat van het lichaam dat in 1953 aanspoelde overeen te stemmen.

"Ik heb altijd met een soort leegte rondgelopen", vertelt Arij Penning aan de Leeuwarder Courant. "Daaraan is nu een einde gekomen." Samen met zijn familie heeft hij besloten dat de resten van zijn vader op Terschelling blijven. Hij heeft alvast een gedenkplaat besteld. "Het is lang geleden, maar de tijd heeft hem ineens heel dichtbij gebracht."

DNA-databank

Volgens de Volkskrant telt Nederland minstens 300 graven waarvan niet duidelijk is wie erin ligt. De meeste van die graven bevinden zich op de Waddeneilanden. Daar zijn alle anonieme graven sinds 1953 in 2011 geopend om DNA-stalen af te nemen. Die gegevens zijn in een nationale DNA-databank opgenomen.

De politie roept nabestaanden van vermiste zeelui sindsdien actief op om DNA af te staan om vergelijkend onderzoek te doen. Ze kunnen zich hiervoor aanmelden bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen. Dat gaat dan op zoek naar mogelijke overeenkomsten met gevonden menselijke resten.

De watersnoodramp van 1953 geldt als de grootste natuurramp die Nederland in de recente geschiedenis trof. Door een combinatie van een zware storm en springtij kwamen destijds grote delen van Nederland onder water te staan. Ruim 2.500 mensen kwamen om het leven. Ook in ons land vielen slachtoffers.

Meer achtergrond en duiding bij de watersnoodramp van 1953 vindt u hier. Onderstaande video doet het verhaal van de tragedie in een notendop uit de doeken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen