Videospeler inladen...

"Wat ik hoorde, was ongepast": topmedewerkers getuigen over telefoongesprek tussen Trump en president Oekraïne 

"Ongebruikelijk" en "ongepast". Dat hebben Jennifer Williams en Alexander Vindman, twee hooggeplaatste medewerkers van het Witte Huis, gezegd over het telefoongesprek dat de Amerikaanse president Donald Trump op 25 juli voerde met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelenski. De twee kroongetuigen spraken vanmiddag in Washington tijdens de publieke hoorzittingen van de impeachmentcommissie. "We zijn min of meer te weten gekomen wie de bron is van de klokkenluider", duidt onze correspondent Björn Soenens.

Tijdens de publieke hoorzittingen van vanmiddag zijn voor het eerst twee  getuigen aan het woord gekomen die zelf hebben gehoord wat president Trump tegen Zelenski heeft gezegd tijdens het cruciale telefoongesprek dat heeft geleid tot de impeachment- of afzettingsprocedure.

De twee kroongetuigen waren luitenant-kolonel Alexander Vindman, werkzaam bij de Nationale Veiligheidsraad in het Witte Huis, en Jennifer Williams, speciaal adviseur van vicepresident Mike Pence.

Zij waren aanwezig toen Trump op 25 juli belde met Zelenski, en hem zou hebben gevraagd om een onderzoek te voeren naar de zoon van zijn politieke concurrent Joe Biden, in ruil voor het vrijmaken van een militair hulppakket.

Verontrust

Beide hooggeplaatste medewerkers zeiden dat ze verontrust waren door de aard van dat telefoongesprek.

"Wat ik hoorde, was ongepast", zei Alexander Vindman, die voor de commissie verscheen in zijn gala-uniform van het leger. Nadat hij het telefoongesprek had gehoord, was hij naar de juridische dienst van de Nationale Veiligheidsraad getrokken om die op de hoogte te brengen.

Vindman zei dat hij "vanuit een plichtsbesef" kwam getuigen. Hij zei het ongepast te vinden dat politiek gewin primeerde op de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. 

Klokkenluider

Vindman bracht echter niet alleen de Nationale Veiligheidsraad op de hoogte, maar ook "iemand van de inlichtingendiensten". Wie dat was, kon hij niet zeggen.

"We hebben vandaag dus min of meer vernomen dat Alexander Vindman waarschijnlijk de bron is van de klokkenluider", zegt correspondent Björn Soenens in Washington. "Want we weten dat die klokkenluider iemand is uit de inlichtingendiensten, wellicht de CIA, die alarm heeft geslagen. Het is niet expliciet gezegd omdat de klokkenluider beschermd moet worden, maar Vindman is bijna zeker de bron van die klokkenluider. En dat is toch wel nieuw."

Reactie Trump: "Ik ken Vindman niet"

Amerikaans president Donald Trump heeft al gereageerd op de hoorzitting. "Ik ken hem niet. Ik heb de man nog nooit gezien. Ik begrijp nu hoe hij zijn uniform draagt. Nee, ik ken hem helemaal niet."

Trump ging nog een stapje verder en vertelde: "Ik ken niemand van deze mensen". Daarbij verwijst hij naar de andere getuigen die eerder aan het woord kwamen. Hij noemde de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden ook "incompetent."

"Ongebruikelijk"

Jennifer Williams, die voor drie Amerikaanse regeringen heeft gewerkt,  zei dat ze het telefoongesprek van 25 juli "ongebruikelijk" vond. "Want in tegenstelling tot andere presidentiële telefoongesprekken die ik volgde, was hier sprake van een discussie over wat een binnenlandse politieke aangelegenheid leek te zijn."

Williams zegt dat ze een ruwe schriftelijke neerslag van het gesprek aan vicepresident Mike Pence bezorgde, maar dat ze niet weet of die dat heeft gelezen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze correspondent in de VS Björn Soenens geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen