Copyright 2017, Kritsana Karakate, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Vaarwel "remsporen": kan dit ultragladde laagje voor toiletpotten miljarden liters water uitsparen?

Wetenschappers hebben een manier gevonden om toiletpotten ultraglad te maken. Zinloos nieuws, denkt u? Weet dan dat we daarmee wereldwijd miljarden liters zuiver water per dag zouden kunnen besparen.

Onze excuses als het even plastisch wordt, maar we kunnen er niet omheen: menselijke uitwerpselen zijn van nature plakkerig. U kunt er dus zelf niet zo veel aan doen dat een toiletbezoek zo vaak "remsporen" oplevert, vuile vlekken op de toiletpot dus.

Even schrobben met de toiletborstel, misschien nog eens doorspoelen, moeilijk lijkt de oplossing niet. Alleen: wereldwijd spoelen we zo elke dag 141 miljard liter zuiver water door de plee. Dat is zowat zes keer de dagelijkse waterconsumptie van heel Afrika. Dat ondanks recente pogingen om meer met regenwater of zelfs droge toiletten te werken.

Poep die aan het toilet kleeft, is niet alleen onaangenaam voor gebruikers, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen opleveren

Tak-Sing Wong, professor aan Penn State University

Amerikaanse onderzoekers van Penn State University, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, hebben nu gekozen voor een andere benadering, zo bericht de BBC op basis van een artikel in het vooraanstaande wetenschappelijke magazine Nature Sustainability. Zij hebben een spray ontwikkeld waarmee je de binnenkant van de toiletpot kunt bedekken met een ultragladde laag. Uitwerpselen blijven daardoor niet meer kleven en laten dus ook geen vuile strepen meer achter. 

Gezonder

Volgens professor Tak-Sing Wong, die betrokken is bij het onderzoek, kan zo'n laagje een toilet haast "zelfreinigend" maken, omdat er zo ook minder schadelijke bacteriën achterblijven in de pot. "Poep die aan het toilet kleeft, is niet alleen onaangenaam voor gebruikers, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen opleveren."

De wetenschappers maken zich sterk dat er dankzij de spray tot 90 procent minder water nodig is om een toilet te spoelen. Elke milliliter van het - naar verluidt milieuvriendelijke - product zou tot 1.000 liter doorgespoeld water besparen in een standaard toilet.

Meest gelezen