Videospeler inladen...

25 verstekelingen gevonden in koelwagen aan boord van veerboot in Nederland

In Vlaardingen, in Nederland, zijn 25 verstekelingen aangetroffen in een koelwagen aan boord van een veerboot. Twee van hen werden naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onwel waren geworden. De 23 anderen werden enkel ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Het voorval doet denken aan de 39 dode verstekelingen die eind vorige maand werden aangetroffen in een koelcontainer in Engeland.

De veerboot waarop de verstekelingen werden gevonden, was onderweg van de Vulcaanhaven in Vlaardingen, vlak bij Rotterdam in Nederland, naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de hulpdiensten werden de 25 verstekelingen aangetroffen in een koelwagen.

Na de ontdekking van de verstekelingen is de veerboot meteen naar Vlaardingen teruggekeerd. Om hen op te vangen, waren de hulpdiensten massaal ter plaatse gekomen met een 20-tal ambulances, brandweervoertuigen, politie- en douanemensen.

Onwel

Twee verstekelingen werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onwel waren geworden. De 23 anderen werden na een medische controle naar een politiekantoor overgebracht.  Aan de politie hebben ze verteld dat ze uit het Midden-Oosten komen, uit Irak of Koeweit. De politie trekt die verklaringen nog na omdat ze geen identiteitspapieren bij zich hadden. 

De bestuurder van de vrachtwagen is aangehouden. De politie zoekt nog uit in welke mate de Roemeense chauffeur betrokken is en of hij wist dat hij verstekelingen vervoerde.  Waar ze in de koelcontainer zijn gestapt en hoe ze door de controles zijn geraakt, zijn nog open vragen. (Lees verder onder de foto van de bus waarmee de verstekelingen naar het politiekantoor werden gebracht.)

Vier keer

In het tv-programma "Nieuwsuur" zei de burgemeester van Vlaardingen dat elke dag zowat 1.000 containers vanuit de Vulcaanhaven naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken.

Dit jaar is volgens haar al vier keer een grote groep vluchtelingen en migranten betrapt terwijl ze in een container probeerden te kruipen.

De ontdekking van deze verstekelingen doet denken aan de 39 dode verstekelingen die eind vorige maand in een koelwagen in het Verenigd Koninkrijk werden gevonden.

De koelwagen waarin ze gevonden werden, was eerder op een veerboot gezet in de haven van Zeebrugge. De slachtoffers waren afkomstig uit Vietnam. Over de nationaliteit van de verstekelingen in Nederland is nog niets bekend.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze reporter Dominique De Graaf in Vlaardingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen