AFP or licensors

Vrachtwagen die over ingestorte Franse brug reed, woog dubbel zoveel als constructie aankon

De vrachtwagen die gisteren over de hangbrug over de Franse rivier de Tarn reed toen de brug instortte, woog meer dan 40 ton. Dat heeft een lokale burgemeester bekend­gemaakt. Voertuigen die de brug wilden gebruiken, mochten maximaal 19 ton wegen. Het lijkt er dus almaar meer op dat de brug het begeven heeft onder het gewicht van de vrachtwagen.

Gisterochtend stortte in het zuiden van Frankrijk de metalen hangbrug in die het stadje Mirepoix-sur-Tarn verbond met Bessières. Op dat moment reden een vrachtwagen en een personenwagen over de brug. Beide voertuigen en hun inzittenden kwamen 19 meter lager in het water terecht.

Een meisje van 15 overleefde dat niet en ook de chauffeur van de vrachtwagen kwam om het leven. Vijf andere mensen raakten lichtgewond, onder wie twee reddingswerkers.

Al vanaf het begin plaatsten de autoriteiten vraagtekens bij het gewicht van de vrachtwagen. De 155 meter lange brug, die dateerde van 1931 maar in 2003 nog werd opgeknapt, was enkel toegankelijk voor voertuigen tot 19 ton, maar volgens buurtbewoners nam niet iedereen het altijd even nauw met die beperking.

"Chauffeur van hier"

Duikers van de brandweer lijken die hypothese nu te bevestigen: zij schatten dat de vrachtwagen, inclusief lading, ruim 40 ton moet hebben gewogen. "Daardoor is de brug geknakt", zegt Eric Oget, de burgemeester van Mirepoix-sur-Tarn, aan het persagentschap AFP. 

"Als het nu een chauffeur was van een bedrijf elders, zou ik het nog gesnapt hebben. Maar de vrachtwagenbestuurder was van hier. Het verbaast me dat hij erover is gereden met 40 ton of meer."

De ingestorte brug zelf was in goede staat. In 2017 was ze nog grondig geïnspecteerd en ook de laatste controle van december 2018 leverde geen onregelmatigheden op.

Meest gelezen