Videospeler inladen...

Zweeds gerecht vervolgt Wikileaks-oprichter Julian Assange niet langer voor verkrachting 

Het Zweedse gerecht zet het onderzoek naar Wikileaks-oprichter Julian Assange stop. Assange werd door twee vrouwen beticht van verkrachting, maar volgens de onderzoeksrechter is er niet genoeg bewijs voor die beschuldiging. Assange zit momenteel vast in Londen.

Julian Assange werd door twee vrouwen in Zweden beschuldigd van aanranding en verkrachting op twee momenten in 2010. Maar de Zweedse aanklager oordeelt nu dat er niet genoeg bewijs is. Extra verhoor van Assange zal daar volgens de aanklager weinig aan veranderen.

De Australiër Assange zit in Londen in de gevangenis nadat hij daar eerder dit jaar uit de ambassade van Ecuador was gezet. Daar verbleef hij jarenlang uit vrees voor uitlevering aan de VS, waar hij wordt vervolgd wegens het publiceren van geheime documenten op Wikileaks.

De VS verdenkt hem van samenzwering met de voormalige inlichtingen­officier Chelsea Manning met het oog op het lekken van militaire geheimen. In februari volgt een zitting omtrent uitlevering aan de VS.

Assange stichtte de klokkenluiderswebsite Wikileaks in 2006 met de bedoeling om geheime overheidsdocumenten openbaar te maken. In 2010 werd Wikileaks wereldnieuws toen de site beelden uit 2007 toonde van een beschieting op Iraakse burgers vanuit een Amerikaanse legerhelikopter.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen