Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Aantal slachtoffers van terrorisme is voor het vierde jaar op rij gedaald

In 2018 zijn er 15 procent minder mensen gestorven door terreur dan in het jaar voordien. Dat is het belangrijkste besluit van de Global Terrorism Index, een jaarlijks terreurrapport van een  internationale denktank. Terreur maakte bijna 16.000 doden, minder dan de helft dan in 2014, toen het rapport het meest aantal slachtoffers optekende. De voorbije vier jaar is het aantal slachtoffers voortdurend én fors gedaald, al hebben wel meer landen ermee te maken gekregen. Trieste koploper in de terreurlijst is Afghanistan, bijna de helft van alle terreurslachtoffers vallen in dat land.

15.952 doden, zoveel mensen kwamen er in 2018 door terrorisme om het leven. Het is een cijfer dat uit de Global Terrorism Index komt, een jaarlijks rapport dat het Institute for Economics en Peace publiceert. Het goede nieuws is dat het dodental substantieel gedaald is: niet alleen tegenover 2017 (-15 procent), maar de voorbije 4 jaar. In 2014 noteerde de index meer dan 33.000 dodelijke terreurslachtoffers, wat meer dan het dubbele is in vergelijking met 2018. 

Die daling schrijft het rapport toe aan het feit dat terreurgroepen IS en Al Shabaab de voorbije jaren flink wat klappen hebben gekregen. Het mag dan ook niet verwonderen dat de daling van het aantal slachtoffers zich het sterkst laat voelen in landen als Irak en Syrië. Er mogen dan wel minder slachtoffers gevallen zijn, terreur is en blijft een globaal fenomeen. In 2018 viel er op zijn minst 1 terreurslachtoffer in 71 landen. In de voorbije 20 jaar waren dat er enkel in 2002 nog meer. 

Afghanistan, de trieste nummer 1

De landen die de jammerlijke eer hebben de top-10 van de lijst te halen, gaan er allemaal op vooruit, behalve Afghanistan, dat Irak als nummer 1 verdringt. De landen uit die top-10 vertegenwoordigen trouwens 87 procent van alle terreurslachtoffers. 

Geen enkel land ter wereld heeft zo erg te maken met terreur als Afghanistan, nergens ter wereld vielen er in 2018 zoveel slachtoffers. Met 7.379 doden komt bijna de helft (46 procent) van alle terreurslachtoffers wereldwijd uit Afghanistan, een stijging met 59 procent tegenover 2017. De grootste verantwoordelijke daarvoor is de taliban, dat trouwens IS voorbijsteekt als dodelijkste terreurorganisatie. 

Extreemrechtse terreur

Naast het Midden-Oosten kent ook Europa (-70%) een opvallende daling van het aantal terreurslachtoffers. De rapporteurs merken in 2018 voor het Westen wel een opvallende tendens op in de groeiende activiteit van extreemrechts. De voorbije 5 jaar is het aantal aanvallen van extreemrechts met 320 procent gestegen in het Westen, waarmee het rapport verwijst naar Noord-Amerika, West-Europa en Oceanië. 

Die tendens zet zich door in 2019, met 77 dodelijke slachtoffers door extreemrechtse terreur, in o.a. Nieuw-Zeeland en Duitsland. Al plaatsen de onderzoekers zelf wel onmiddellijk een kanttekening: 28 terreurdoden in 2018 vormen maar een fractie van het totale aantal slachtoffers wereldwijd.

Meest gelezen