Videospeler inladen...

Amnesty International: "Meer dan 100 doden bij protesten tegen hogere brandstofprijzen in Iran"

In Iran zouden de voorbije week al zeker 106 doden gevallen zijn bij de protesten tegen de hogere brandstofprijzen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Andere bronnen hebben het zelfs over 200 doden. Ook de Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit over het aantal doden in Iran. De Iraanse overheid heeft het over een veiligheidsprobleem en steekt de schuld van de protesten op buitenlandse invloeden. Het internet is in het hele land al enkele dagen afgesloten.

Duizenden demonstranten zijn de afgelopen dagen op straat gekomen in Iran. Ze klagen de hoge brandstofprijzen aan die recent met 50 procent zijn gestegen. De economische malaise in Iran drijft de prijs van brandstof de lucht in. Iran verdedigde de prijsverhoging door te stellen dat ze nodig is om de sociale uitkeringen te financieren.

Het land heeft erg te lijden onder de Amerikaanse sancties. Door de sancties durven andere landen geen handel meer te drijven met Iran. Het land heeft momenteel de grootste moeite om investeringen te doen in haar olieproductie en de raffinage van ruwe olie.

De protesten gaan gepaard met veel geweld. Verschillende bronnen getuigen over Iraanse scherpschutters op daken en in helikopters die het vuur openden op de demonstranten. 

(Lees verder onder de tweet)

Dodental tussen 100 en 200 slachtoffers

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft haar bezorgdheid geuit over het grote aantal doden. De organisatie beweert dat er minstens 106 doden en tot 1.000 gewonden zijn gevallen in 21 Iraanse steden.

Andere bronnen, zoals de Iraanse oppositie, beweren dat er zelfs tot 200 doden zijn gevallen de afgelopen dagen. Ook de Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit over het aantal doden.

Amnesty International zegt dat verschillende rapporten een schrijnend patroon onthullen. Het buitensporig en dodelijk geweld van Iraanse veiligheidstroepen wordt gericht gebruikt om het vreedzame protest in de kiem te smoren. 

(Lees verder onder de tweet)

De Iraanse president Hassan Rouhani beweerde vandaag dat het onrust van de afgelopen dagen voorbij is. Rouhani sprak van een Iraanse overwinning op de buitenlandse invloeden die de demonstranten zogezegd hebben aangezet om te protesteren. Het is nog niet duidelijk of de protesten effectief zijn gestopt.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Internet nagenoeg helemaal afgesloten

De Iraanse ordetroepen hebben de laatste dagen hard opgetreden tegen het protest. Naast het geweld tegen de demonstranten zou het internet in het land al enkele dagen zijn afgesloten.

Door het internet lam te leggen, hoopt Iran de stroom van informatie te verhinderen en het aanzwellende protest te stoppen. Op die manier kunnen demonstranten moeilijker georganiseerd op straat komen en komt er ook minder informatie het land uit. 

(Lees verder onder de tweet)

Het is niet de eerste keer dat Iran online-toegang afsluit om de organisatie van protesten te verstoren. Ook in 2017 en 2018 heeft Iran massale protesten kunnen ontwrichten door de toegang tot Telegram, een versleutelde online-berichtendienst, af te sluiten. Ditmaal gebeurt de shutdown echter op een veel grotere schaal. Nagenoeg het hele netwerk ligt plat en de toegang tot het internet in het hele land is uiterst minimaal.

Iran kan op deze schaal het internet afsluiten omdat het de controle heeft over de infrastructuur die het internet levert in het land. Ook andere landen zoals India, China en Myanmar controleren op een soortgelijke manier de toegang tot het internet.

Een uitgebrand tankstation in hoofdstad Teheran.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen