Bevraging Securex: bijna drie vierde van Belgen wil niet werken tot 65e

Bijna drie vierde van de werknemers in ons land zegt dat ze niet willen werken tot hun 65e. Iets minder mensen zeggen dat ze dat gewoonweg ook niet kunnen. Dat blijkt uit een jaarlijkse bevraging van hr-dienstverlener Securex. Stress is het belangrijkste struikelblok om langer te kunnen werken, zeggen de werknemers.

Een meerderheid van de werknemers in ons land, zo'n 63 procent, geeft aan niet te kunnen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Nog meer Belgen geven aan niet te willen werken tot 65 jaar. Dat blijkt uit een bevraging door hr-dienstenbedrijf Securex.

Volgens Hermina Van Coillie van Securex bestaat er in ons land een "weerstand" om te werken tot de pensioenleeftijd, ondanks de vele inspanningen die zijn gedaan om mensen aan te zetten langer te werken. "Mensen verplichten om langer te werken, helpt niet."

De cijfers liggen in lijn met de voorbije jaren, blijkt uit de bevraging. Van de ondervraagden zegt 63 procent niet te kunnen werken tot 65 jaar. Bijna één op de drie legt de grens zelf op 60 jaar. Maar 20 procent denkt te kunnen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar.

Mensen verplichten om langer te werken, helpt niet
Hermina Van Coillie, Securex

Vooral stress vormt het grootste obstakel om langer te werken. Zo'n 44 procent van de werknemers zegt dat mentale werkbelasting hen niet toelaat te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. "Angst speelt een grote rol. Mensen kunnen hun job niet aan, zijn bang om fouten te maken. Door de vele veranderingen hebben ze schrik om niet meer mee te zijn", aldus Van Coillie.

Het is niet alleen een kwestie van kunnen, maar ook van willen. Want bijna drie op de vier werknemers, ongeveer 74 procent wil niet werken tot hun 65ste. Slechts 16 procent wil wel werken tot hun wettelijke pensioen.

De cijfers tonen volgens Securex aan dat mensen verplichten langer te werken niets uithaalt. Werknemers die hun job zinvol vinden, kunnen en willen wel langer werken. "Werkgevers maken de job niet zinvol genoeg", vindt Van Coillie.

Meest gelezen