Videospeler inladen...

Britse prins Andrew stopt met publieke koninklijke activiteiten na "desastreus" interview over zaak-Epstein

De Britse prins Andrew stopt voorlopig met zijn publieke koninklijke activiteiten. "Het is duidelijk geworden dat mijn vroegere link met Jeffrey Epstein het werk van mijn familie ontwricht", klinkt het in een statement van de koninklijke familie. Enkele dagen geleden gaf prins Andrew nog een - volgens velen tenenkrommend - interview op BBC over zijn banden met Epstein en de beschuldigingen van misbruik aan zijn adres. 

Al dagenlang doet het interview dat de Britse prins Andrew zaterdag gaf aan BBC stof opwaaien. Véél stof. In het interview sprak hij zich uit over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse miljardair die beschuldigd wordt van seksueel misbruik én over de beschuldigingen van misbruik aan zijn eigen adres. 

Vanmorgen eiste de "Daily Telegraph", een koningsgezinde Britse krant, nog dat de prins een stap opzij zou zetten. En dat is nu ook gebeurd. In een statement dat verspreid werd door de koninklijke familie zegt Andrew dat hij zijn publieke activiteiten stopzet. "Het is me duidelijk geworden dat de omstandigheden van mijn voormalige link met Jeffrey Epstein een ongelooflijke ontwrichting van het werk van mijn familie veroorzaken en het werk dat de verschillende organisaties doen, die ik met trots steun. Daarom heb ik aan de Queen gevraagd om een stap terug te zetten in mijn publieke activiteiten voor de nabije toekomst en ze heeft me haar toestemming gegeven."

Lees verder onder de tweet: 

Hij betuigt - in tegenstelling tot in zijn interview - nu ook zijn spijt tegenover de slachtoffers. "Zijn zelfdoding heeft veel onbeantwoorde vragen achtergelaten, niet in het minst voor zijn slachtoffers. Ik voel mee met iedereen die betrokken is en een vorm van afsluiting wil. Ik kan alleen maar hopen dat ze hun leven kunnen heropbouwen. Natuurlijk ben ik bereid om mee te werken aan het onderzoek, als dat nodig is."

Ik voel mee met iedereen die betrokken is en een vorm van afsluiting wil

Prins Andrew

Heel veel koninklijke activiteiten deed de prins niet meer. In 2001 was hij benoemd tot "speciale vertegenwoordiger voor Britse handel en industrie", maar dat werk werd in 2011 al op een lager pitje gezet net door zijn banden met Jeffrey Epstein. 

De afgelopen dagen hadden verschillende bedrijven en organisaties al laten weten dat ze de prins - en zijn platform Pitch@Palace - niet langer wilden steunen. Het ging dan onder meer om drie Australische universiteiten, de Londense Metropolitan University, het internationaal accountants- en adviesorgaan KPMG, de bankengroep Standard Chartered.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen