Drie Brusselse cinema's die nieuwe film van Roman Polanski draaien volgeplakt met protestaffiches

Een actiegroep heeft afgelopen nacht de gevels van drie Brusselse cinema's volgeplakt met protestaffiches, omdat de film "J'accuse" van regisseur Roman Polanski er gedraaid wordt. Ze eisen dat de film niet meer getoond wordt, aangezien meerdere vrouwen de Poolse regisseur beschuldigen van verkrachting op een moment dat ze nog minderjarig waren.

Op de deuren en gevels van de bioscopen UGC De Brouckère, UGC Toison d'Or en Cinema Palace werden meerdere affiches geplakt met daarop foto's van Polanski en boodschappen als "ongestrafte pedocrimineel", "laat de meisjes met rust" of "Polanski verkrachter, bioscoop schuldig, publiek medeplichtig".

De film "J'accuse" vertelt het verhaal van de antisemitsche Dreyfus-affaire. Een zaak die Frankrijk op zijn kop zette, nadat de Joodse officier Albert Dreyfus in 1894 ten onrechte werd beschuldigd van spionage en uiteindelijk verbannen.

De actievoerders vinden dat de film niet in de bioscoopzalen thuishoort, omdat regisseur Roman Polanski parallellen trekt naar zijn eigen verhaal en hierdoor zichzelf het onrecht probeert toe te eigenen dat Albert Dreyfus werd aangedaan.

De Poolse regisseur ontvluchtte Amerika al sinds 1977. Toen werd hij gearresteerd voor de verkrachting van de toen 13-jarige Samantha Geimer. Hij bekende de feiten, maar sloeg nadien op de vlucht. Intussen kwamen nog verschillende andere vrouwen naar voren die Polanski beschuldigen van verkrachting.

"De aanzienlijke steun die hij krijgt van de filmindustrie moet stoppen. De promotie voor zijn werken moet stoppen. De minachting voor de slachtoffers van degenen die meewerken aan het eerherstel van Polanski moet stoppen", benadrukt de actiegroep.

Meest gelezen