Braunau worstelt met het huis van Hitler.

Oostenrijk wil voorkomen dat geboortehuis van Hitler helemaal bedevaarts­oord wordt: huis wordt politiepost

Het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau, in het noorden van Oostenrijk, zal worden omgevormd tot een politiepost. Dat heeft het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken na een jarenlang conflict met de familie - die eigenaar was van het huis - aangekondigd.

De regering in Oostenrijk wil met de plannen voorkomen dat het huis waar Adolf Hitler op 20 april 1889 werd geboren verder uitgroeit tot een bedevaartsoord. De woning met lichtgele gevelbepleistering in het centrum van Braunau, aan de grens met Duitsland, kwam eind 2016 in overheidsbezit, nadat het parlement een onteigeningswet had goedgekeurd.

De erfgename van de woning, Gerlinde Pommer, pikte dat niet en er volgde een jarenlange juridische strijd. Aan het getouwtrek kwam dit jaar een einde: beide partijen bereikten een akkoord over de financiële compensaties.

Oostenrijk huurde het gebouw ruim 40 jaar (voor jaarlijks 50.000 euro) en maakte er een sociale werkplaats van. De gemeente overwoog onder meer een hotel van het gebouw te maken, maar dat plan werd geschrapt. In het debat over de bestemming kwam naar boven dat het huis best een "aanvaardbare functie" moest krijgen. Zo is Hitlers voormalige woning in München tegenwoordig een politiebureau.

Het gebouw slopen was een andere optie geweest. Maar botste op een njet omdat "je de geschiedenis niet kan verstoppen".

Architecten mogen er politiepost van maken

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat nu weten dat het op zoek gaat naar een architecturaal project voor de omvorming van de woning tot een politiepost. "Het toekomstige gebruik door politie zal duidelijk aantonen dat het gebouw nooit een herdenkingsplaats voor het nazisme kan worden", luidt het in een persbericht.

In november wordt er een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Architecten uit heel Europa mogen deelnemen. Een beslissing over het winnende project volgt begin 2020.

Het gebruik door politie zal aantonen dat het gebouw nooit een herdenkingsplaats voor het nazisme kan worden

AP2011

Fout toerisme

De 16.000 inwoners tellende gemeente worstelt al vele jaren met de omgang van haar historisch erfgoed. Het geboortehuis wordt ook wel eens "de geboorteplek van het kwaad" genoemd. Hoewel de latere dictator slechts enkele maanden van zijn leven in een appartement van het huis doorbracht, bleef de woning van over de hele wereld aanhangers van het nazisme aantrekken.

Om duidelijk te maken dat het verheerlijken van de man achter de Holocaust (het systematisch uitroeien van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog,red.) verboden is, is op de stoep aan het huis een rots gezet uit het concentratiekamp Mauthausen. Daarop prijkt de tekst "Voor vrede, vrijheid en democratie, nooit meer fascisme, miljoenen doden waarschuwen".

Twee jaar geleden liep er nog een jongeman uitgedost als Hitler, mét snor en strak gekamd haar, in Braunau rond. Hij liet zich fotograferen voor het huis en noemde zichzelf "Harald Hitler". De politie pakte hem op. 

Meest gelezen