Gevangene dient strafklacht in over onmenselijke omstandigheden: "Ratten kruipen over zijn lichaam"

Een gedetineerde die momenteel in de Brusselse gevangenis van Sint-Gillis zit, heeft tegen ons land een strafklacht ingediend voor onmenselijke behandeling. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de man van 22 zitten er ratten in zijn cel en mag hij maar één keer per week douchen. 

"De ratten kruipen rond in zijn cel, knabbelen aan zijn eten en kruipen 's nachts over zijn lichaam." Voor advocaat Frank Scheerlinck is het duidelijk: zijn cliënt - een man van 22 die in voorhechtenis zit op verdenking van zware feiten - zit in de gevangenis van Sint-Gillis opgesloten in onmenselijke omstandigheden. Hij heeft daarom dan ook een strafklacht ingediend tegen de Belgische overheid. 

Want volgens Scheerlinck gaat het verder dan enkel problemen met ongedierte. "Mijn cliënt mag ook maar maximaal één keer per week douchen. En hij wordt aangesproken in het Frans, maar spreekt enkel Nederlands. Het zijn problemen die al jaar en dag gekend zijn bij de gevangenis. En wie niet horen wil, moet voelen."

Ons land is in het verleden al veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de manier waarop gedetineerden opgesloten worden, maar toen ging het niet om een strafklacht. Het is immers maar sinds vorig jaar mogelijk om een strafklacht in te dienen tegen de Belgische overheid.

Directie Sint-Gillis: "Problemen met ongedierte worden aangepakt"

Volgens het Gevangeniswezen is de gevangenis van Sint-Gillis heel alert als het om ongedierte gaat. "Wij hebben eerder de vaststelling dat het probleem onder controle is. Van zodra er maar één rat gesignaleerd wordt, wordt een gespecialiseerde ongediertefirma onmiddellijk verwittigd. Zij komen op zeer korte termijn langs en gebruiken verschillende producten om gewenning aan één bepaald product tegen te gaan."

Meest gelezen