Na vondst 800 skeletten geeft grond onder Sint-Baafs in Gent nog meer geheimen prijs: "Dit maak je maar één keer mee"

Begin november zijn bij archeologisch onderzoek onder de Sint-Baafskathedraal in Gent al 800 volledige skeletten opgegraven. Nu blijkt er nog meer in de ondergrond te zitten. De archeologen vonden sporen uit de Romeinse Tijd, de IJzertijd en zelfs de Bronstijd.

Het gaat om een onverwachte en spectaculaire ontdekking", zegt archeologe Janiek De Gryse. "Onder het niveau van het kerkhof zaten redelijk wat goed bewaarde sporen uit de Romeinse Periode. Het gaat over landbouwpakketten en over sporen van houten gebouwen uit de eerste en tweede eeuw na Christus. Eigenlijk is dat heel uniek omdat er in het centrum van Gent erg weinig sporen uit die periode bewaard zijn. Dat maakt deze locatie uniek voor de Gentse binnenstad", zegt de Gryse. Onder de laag van de Romeinse Tijd zaten ook nog relatief goed bewaarde lagen uit de Bronstijd en de IJzertijd.

Puzzelstukjes leggen

"Nu het veldwerk gedaan is, begint het voor ons eigenlijk pas echt", gaat De Gryse verder. "Nu moeten we alle puzzelstukjes leggen. Bedoeling is bijvoorbeeld dat we te weten komen wat de mensen toen verbouwden en aten en hoe ze woonden. Ik denk dat ons werk een heel belangrijke aanvulling zal zijn voor de geschiedenis van Gent."

Onverwachte ontdekking

"Voor de begraafplaats wisten we op voorhand min of meer wat er bewaard was gebleven, " zegt de Gryse. "Maar wat we nu gevonden hebben is buiten alle verwachtingen. Ik denk dat deze ploeg zoiets maar één keer in haar carrière zal meemaken."

Meest gelezen