Videospeler inladen...

Grootste staking ooit bij ziekenhuispersoneel in Nederland

In Nederland staakt vandaag ongeveer driekwart van de verpleegkundigen. Het gaat om de grootste staking in de Nederlandse zorgsector ooit. Volgens vakbonden doen 119 ziekenhuizen mee met de staking. Men kan er vandaag alleen terecht voor dringende medische verzorging. Het personeel wil betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen. Ook de werkdruk in de ziekenhuizen zou te hoog liggen.

Volgens vakbonden leggen Nederlandse verpleegkundigen in bijna 120 ziekenhuizen vandaag het werk neer. Dat is ongeveer driekwart van het personeel in de zorgsector. NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, houdt het op 41 locaties met enkele tienduizenden stakers.

Alleen voor dringende medische zorg kan men nog bij de ziekenhuizen terecht. Het is de eerste keer dat er zo'n grote landelijke ziekenhuisstaking wordt georganiseerd in Nederland. Het personeel eist meer salaris en minder werkdruk.

Volgens Ad Melkert, de voorzitter van NVZ, moet de politiek met meer geld over de brug komen om de gevraagde loonsverhogingen mogelijk te maken. Melkert zegt dat de ruimte te beperkt is voor de ziekenhuizen om de lonen zelf te verhogen. "Dat kan iedereen zien die leest hoe de financiële situatie van ziekenhuizen is. We zitten in een te krappe jas, maar misschien zit er ergens in de plooien nog wat ruimte."

Het voorstel van NVZ om de lonen met 4 procent te verhogen over een periode van 34 maanden, werd door de vakbonden van de hand gewezen. Ook een compensatie van 1.000 euro voor 2019 werd geweigerd.

(Lees verder onder de tweet)

De vakbonden eisen een verhoging van 5 procent per jaar. Het plan van de ziekenhuisvereniging zou neerkomen op een verhoging van amper 2,8 procent per jaar. Dat is voor veel ziekenhuispersoneel onaanvaardbaar.

De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, benadrukt dat er geen extra geld beschikbaar is. Hij is nu van plan om te onderhandelen tussen werkgevers en werknemers in de zorgsector om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen