Videospeler inladen...

"Debat tussen Johnson en Corbyn zet campagne niet in vuur en vlam, geen van beiden kon doorbraak forceren"

Het tv-debat tussen de Britse premier Boris Johnson en zijn uitdager Jeremy Corbyn heeft weinig verrassingen opgeleverd. Johnson, de leider van de Conservatieve Partij en Corbyn, de leider van de socialistische partij Labour gingen gisterenavond voor het eerst in debat in aanloop naar de verkiezingen van 12 december. "Het debat had de verkiezingscampagne in vuur en vlam moeten zetten, maar dat is niet gebeurd", zegt correspondent Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1. "Geen van beiden kon een doorbraak forceren."

"Dit debat ging tussen twee onbeminde leiders. Johnson is de minst populaire regeringsleider in decennia, Jeremy Corbyn is de minst populaire oppositieleider, sinds ze begonnen met dit soort dingen te meten. En dat merkte je. Het publiek barstte in lachen uit, toen de presentator vroeg aan Johnson hoe belangrijk het is de waarheid te spreken. En je kreeg een vergelijkbare reactie, toen Corbyn weer geen antwoord gaf op de vraag of hij nu voor of tegen brexit is."

"Tijdens het debat is er zeker tien keer aan Corbyn gevraagd hoe hij zou stemmen als er een nieuw referendum komt: in de Europese Unie blijven of eruit stappen. Maar hij wou niet antwoorden", zegt Van Bekhoven. "Johnson daarentegen gebruikte iedere kans om te zeggen dat hij de uittreding uit de Europese Unie snel voor elkaar zou krijgen, maar Corbyn trok dat in twijfel. Volgens hem kan het hele proces nog wel zeven jaar duren." Corbyn wees er onder meer op dat er na het uittreden uit de Europese Unie nog een handelsakkoord moet gesloten worden met de Verenigde Staten, wat ook tijd zal vragen.

Voor Corbyn stond er nochtans heel wat op het spel, want hij ligt ver achter in de peilingen. "Hij kon naar huis met de gedachte dat hij de lage verwachtingen die er van hem waren in ieder geval had overtroffen", zegt Van Bekhoven. "Hij heeft zich kunnen profileren, maar het was ook niet meer dan dat. Volgens de polls meteen na het debat heeft Boris Johnson nipt gewonnen." 

Beluister hier het volledige gesprek met Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen