Israël bombardeert Iraanse en Syrische militaire doelwitten in Syrië: 11 doden

In de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus zijn in de nacht van dinsdag op woensdag verschillende ontploffingen gehoord. Het Israëlische leger bevestigt dat het verschillende doelwitten heeft aangevallen van Iraanse elitetroepen in Syrië. Volgens een Britse ngo vielen er zeker elf doden, onder wie vermoedelijk zeven Iraniërs.

Volgens een officiële verklaring van het Israëlische leger heeft het tientallen Iraanse en Syrische miltaire doelwitten geraakt in Syrië. Het zou een vergeldingsactie zijn voor de raketten die de vorige nacht zijn afgevuurd op Israël door Iraanse troepen op Syrisch grondgebied. 

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een Britse ngo met een groot netwerk van activisten in Syrië, zegt dat er elf doden zijn gevallen. Zeven van hen zijn buitenlanders, hoogstwaarschijnlijk Iraniërs.

Vergeldingsactie

In de nacht van maandag op dinsdag waren in de omgeving van de luchthaven van Damascus ook al explosies te horen. Het staatspersagentschap Sana gaf geen verdere informatie, maar volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten had het Israëlische leger vijf raketten op het zuiden van Damascus afgevuurd.

De Israëlische luchtmacht heeft in het verleden al herhaaldelijk doelwitten in Syrië aangevallen. De bombardementen zijn volgens waarnemers gericht tegen strijdkrachten die banden hebben met Iran. Israël zou zo willen verhinderen dat zijn aartsvijand zijn militaire invloed in Syrië nog verder uitbreidt. Iran ondersteunt in de Syrische burgeroorlog de regeringstroepen van president Assad.

Meest gelezen