Videospeler inladen...

Zijn we stap dichter bij oplossing van de moord op Maltese journaliste? Miljonair opgepakt die met jacht wilde vluchten

Vanmorgen is een vooraanstaand zakenman gearresteerd op zijn luxejacht in Malta. Hij wordt in verband gebracht met de moord van twee jaar geleden op de Daphne Caruana Galizia. Dat was de meest bekende journaliste van Malta, die onthullingen had gedaan over corruptie op het eiland. 

Daphne Caruana Galizia schreef een blog waarin ze de corruptie op het eiland probeerde bloot te leggen. Ze kreeg bij herhaling doodsbedreigingen, die uiteindelijk ook werden uitgevoerd. 

In oktober 2017 stierf ze in haar kleine Peugeot, ze werd het slachtoffer van een krachtige autobom. Twee jaar later lijkt een doorbraak in de maak, die een nieuwe schokgolf door het eiland zal sturen. 

Wat er overbleef van de auto van de journaliste, oktober 2017

Multimiljonair Yorgen Fenech

De politie heeft vanmorgen vroeg de zakenman Yorgen Fenech van zijn jacht geplukt, op het ogenblik dat hij wilde uitvaren en mogelijk van plan was het land te ontvluchten.

Fenech is niet de eerste de beste. Hij staat aan het hoofd van de Tumas-groep, genoemd naar zijn grootvader. Volgens de site LovinMalta heeft die groep onder meer het hoogste torengebouw van Malta in handen. Maar ook Electrogas, de grote stroomcentrale op het eiland, is eigendom van Fenech. 

De politie op het jacht van zakenman Fenech vanmorgen in Valletta.
AP

Officieel is het nog niet, maar anonieme politiebronnen verklaren dat de arrestatie wel degelijk te maken heeft met de moord op de journaliste. De arrestatie komt ook op een bijzonder moment.

Gisteren heeft een recent gearresteerde tussenpersoon namelijk aangeboden om voor het gerecht te onthullen wie de opdrachtgever was. In ruil vroeg hij niet vervolgd te worden. De Maltese premier Joseph Muscat zegde dat ook toe. Dat net vandaag de zakenman gearresteerd is kan toeval zijn, maar veel waarnemers gaan ervan uit dat hij achter de moord  zit. 

Lang was er gevreesd dat de waarheid nooit aan het licht zou komen. De journaliste had veel vijanden, zo had ze willen schrijven over de invloed van de Italiaanse maffia-clan Ndrangheta op Malta. Kort na de moord waren al drie uitvoerders van de moord opgepakt, maar de doorbraak kwam er pas na de arrestatie van een tussenpersoon, die dus mogelijk de naam van de échte opdrachtgever heeft onthuld.

Lees verder onder de foto:

17 Black, ook de politiek betrokken?

Daardoor kunnen zelfs de premier en twee dichte medewerkers in de problemen komen. De journaliste was namelijk via de Panama-papers te weten gekomen dat elke maand 150.000 euro werd gestort op een overzeese rekening. Die behoorde toe aan... de toenmalige minister van Energie van Malta en aan de stafchef van eerste minister Muscat. 

Dat geld was afkomstig van een geheimzinnig bedrijf, 17 Black. Na onderzoek door de politie bleek de eigenaar van dat bedrijf de vandaag gearresteerde zakenman te zijn. 

Tegenstanders van de regering vermoeden dat het om smeergeld kan gaan, na de toewijzing in 2013 van het grote contract voor de gascentrale aan zakenman Fenech. De naaste medewerkers van de premier ontkennen. Maar waar het geld dan wel vandaan komt vertellen ze er niet bij. Zijn zakenleven, corruptie en politiek in Malta dan zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En gaat het zo ver dat de vrouw die de zaak aan het licht bracht dood moest? 

eerste minister Joseph Muscat van Malta
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen