Videospeler inladen...

Rudi Vranckx over de Belgische IS-weduwen in Turkije: "Het is nu wachten tot ze zichzelf gaan aangeven"

Volgens Rudi Vranckx zijn de twee Belgische IS-weduwen Tatiana Wielandt en Bouchra Aboualla met hun zes kinderen vannacht de grens tussen Syrië en Turkije overgestoken met de hulp van mensensmokkelaars. "Uiteraard weten wij niet wat de twee IS-weduwen gaan doen. Waar ik mij op kan baseren, is de gesprekken die ze zelf voerden. Ze vragen al anderhalf jaar zelf om terug naar België te komen, omwille van hun kinderen", zegt Rudi Vranckx in "Het Journaal".

Hoe zijn de twee Belgische IS-weduwen vanuit Syrië in Turkije geraakt?

Zo eenvoudig is dat niet. Een maand geleden zijn ze ontsnapt uit een gevangenkamp van de Koerden in het noorden van Syrië. Ze hebben waarschijnlijk verbleven bij een pro-Turkse militie aan de Syrische kant of een radicale militie.

Wellicht zijn ze in het westelijke deel van Syrië over de grens met Turkije geraakt. Het zijn niet de eersten. Er zijn er nog geweest deze maand en er zullen er nog volgen. Wat dit bewijst, is dat de grens tussen Syrië en Turkije helemaal niet potdicht is.

Ik vermoed dat ze geholpen werden door mensensmokkelaars. Ik zie niet goed in hoe je op een andere manier over de grens geraakt. Die grens is helemaal niet open en er wordt moeite gedaan om de grens te beveiligen. Anders zou de Turkse grenspolitie de twee IS-weduwen al gevangengenomen hebben.

Wanneer zijn de twee IS-weduwen de grens overgestoken?

Ik denk dat ze vannacht de grens zijn overgestoken. Er is al een tijdlang sprake van pogingen om de grens over te steken. Waar ze zich nu bevinden is niet geweten. Het is nu wachten of ze zich gaan aangeven.

Wat gaat er nu gebeuren met de IS-weduwen?

Uiteraard weten wij niet wat de twee IS-weduwen nu gaan doen. Waar ik mij op kan baseren, zijn de gesprekken die ze zelf voerden. Ze vragen al anderhalf jaar om terug naar België te komen. Ze hebben zelf een rechtszaak gestart om in België hun straf te komen uitzitten, omwille van hun kinderen.

Er zijn intussen al een drietal Belgische vrouwen die ontsnapt zijn, getraceerd in Turkije. Er waren zeven of acht Belgische IS-gevangenen uit Koerdische kampen ontsnapt in Syrië, onder wie twee mannen. Waar die zich bevinden, weten we niet. Op dit ogenblik zitten er nog 27 vrouwen, 40 kinderen en 15 mannen in kampen in het noorden van Syrië. Wat we weten en wat het recente verleden ons leert, is dat zo een probleem niet vanzelf verdwijnt. Vroeg of laat krijgen we dat opnieuw op ons bord.

Bekijk het gesprek met Rudi Vranckx uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over IS-weduwen:

Videospeler inladen...

Darya Safai (N-VA) en Jessika Soors (Groen) debatteren over de kwestie in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen