Videospeler inladen...

Personeel AB InBev legt 24 uur lang het werk neer

Het personeel in de Belgische brouwerijen en depots van bierbrouwer AB InBev heeft voor de komende 24 uur het werk neergelegd. De vakbonden eisen onder meer dat de lonen correct worden uitbetaald en dat de directie jobzekerheid garandeert.

De AB InBev-sites van Leuven, Hoegaarden, Jupille en Bellevue en alle depots in ons land zijn vandaag in staking gegaan, bevestigen de vakbonden. Zowel arbeiders, bedienden als kaderleden doen eraan mee.

Volgens Kris Vanautgaerden van de christelijke vakbond ACV loopt het grondig mis bij de onderhandelingen over het sectorakkoord. "We hebben al een paar jaar een inkomens- en werkzekerheidsgarantie, maar de directie wenst die niet verder uit te breiden."

De loonadministratie is uitbesteed aan een bedrijf in India. En daar loopt het grondig fout

Kris Vanautgaerden, ACV

Daarnaast slaagt AB InBev er al jaren niet meer in om de lonen correct te betalen, klinkt het. "Dat heeft te maken met het feit dat de loonadministratie is uitbesteed aan een bedrijf in India. En daar loopt het grondig fout."

"Als je je loon niet controleert, ben je niet zeker of je juist uitbetaald bent", illustreert Kris Croonenborghs van de socialistische vakbond het probleem. "Onze mensen zijn bereid om flexibel te werken, van ploeg te veranderen, ergens in te springen, maar dan mogen we toch op z'n minst verwachten dat de lonen ook correct worden betaald."

"Ten derde slaagt AB InBev er als grootste brouwersgroep niet in om alle RSZ-aangiftes correct te doen", stelt Vanautgaerden. "Dat heeft enorme gevolgen voor de werknemers, want dat betekent dat zij minder pensioen krijgen. We vragen dus dat daar dringend iets aan gebeurt."

(Lees verder onder de foto)

Dat die problemen niet opgelost geraken wijt de vakbondsman onder meer aan de grote wisseling in het management van AB InBev. "Om de twee jaar komen er andere personen in functie waardoor er niemand verantwoordelijkheid wil opnemen en iedereen voor deze problemen steeds verwijst naar het verleden of de toekomst. Wij eisen een oplossing en willen dat de directie de problemen niet langer minimaliseert."

Normaal gezien staat er morgen een overleg gepland met de directie. "We willen hiermee tonen dat het voor ons menens is", zegt Croonenborghs. "Morgen zullen we zien of de directie het signaal begrepen heeft. Voorlopig is het 24 uur, maar als we morgen nul op het rekest krijgen, zullen we ons zeker beraden over verdere acties."

Directie: "Sociaal overleg alle kansen geven"

De directie zelf laat weten dat de onderhandelingen eigenlijk nog maar net zijn opgestart. "En zoals in elke onderhandeling zijn er steeds meerdere zijden van een verhaal. AB InBev hecht het grootste belang aan een gezond en constructief sociaal klimaat. Als werkgever willen wij het sociaal overleg daarom alle kansen geven en zullen we geen bijkomende toelichting geven in de pers. De onderhandelingen zullen gevoerd worden aan de tafel. "

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen