Videospeler inladen...

België wil de uitlevering vragen van de 2 Belgische IS-weduwen: "Het is de bedoeling dat zij hun straf uitzitten"

"Wanneer de Turkse autoriteiten officieel bevestigen dat de vrouwen aangehouden zijn in Turkije, zullen wij de uitlevering aan ons land vragen." Dat zegt het federaal parket naar aanleiding van de 2 Belgische IS-weduwen die samen met hun kinderen vanuit Syrië de grens naar Turkije zijn overgestoken. Zij werden tot voor kort vastgehouden in het gevangeniskamp van Ain Issa. In Turkije wachten ze momenteel op een beslissing over hun toekomst. 

Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26), de twee Belgische IS-weduwen, zouden samen met hun 6 kinderen momenteel in Turkije wachten op een beslissing over hun toekomst. Al moet dat nog officieel bevestigd worden aan het federaal parket: "Wanneer de Turkse autoriteiten officieel laten weten dat de vrouwen aangehouden zijn in Turkije, zullen wij de uitlevering vragen", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket. Meer informatie kan het parket voorlopig ook niet geven. Zo weten zij niet hoe de vrouwen in Turkije zouden zijn geraakt en waar ze zich op dit moment precies bevinden. 

Maar die vraag tot uitlevering komt er dus omdat de vrouwen in België werden veroordeeld tot een effectieve celstraf van 5 jaar voor hun deelname aan activiteiten van een terreurgroep. "Het is dan ook de bedoeling dat zij die straf zullen moeten uitzitten." Volgens het federaal parket is dat de normale procedure: "Beide vrouwen hebben de Belgische nationaliteit en staan momenteel ook internationaal geseind." 

Wat met de kinderen?

Rond de zes kinderen is er momenteel minder duidelijkheid of zij al dan niet kunnen terugkeren naar ons land. Normaal gezien mogen kinderen jonger dan 10 terugkeren naar België. Toen de kinderen zich in Syrië bevonden was dat heel moeilijk omdat er geen afspraken over waren. Nu die kinderen in Turkije zijn, zou het gemakkelijker zijn om ook hen terug te halen. Al blijft het afwachten of en wanneer dat kan gebeuren. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze conflictexpert Rudi Vranckx geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Fatma Taspinar geeft in "Het Journaal" meer uitleg over de juridische kant van de zaak:

Videospeler inladen...

Meest gelezen