Videospeler inladen...

Was getuigenis Sondland bezwarend voor Trump? "Smoking gun niet opgedoken omdat Sondland niet de centrale figuur is"

Kroongetuige Gordon Sondland heeft met zijn verklaring tijdens een open hoorzitting in het impeachmentonderzoek niet alleen enkele bommetjes laten ontploffen, maar heeft president Trump ook een juridische uitweg geboden. Professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans denkt dat Sondland niet dé kroongetuige is. Volgens VS-correspondent Björn Soenens zal de impeachmentprocedure langer aanslepen dan gepland

"De eerste bom die hij liet ontploffen, was dat hij zei dat er een quid pro quo (voor wat hoort wat, red.) was, maar hij zei dat hij alleen weet had van een quid pro quo over een bezoek aan het Witte Huis (van de Oekraïense president Zelenski, red.) , gekoppeld aan twee onderzoeken", zegt Soenens in "Het journaal". Het gaat hier over een corruptieonderzoek naar de Oekraïense gasfirma waarbij de zoon van de Democraat Joe Biden betrokken was en een onderzoek naar mogelijke Oekraïense bemoeienissen tijdens de vorige presidentsverkiezingen in de VS.

Bom nummer 2 was volgens Soenens dat hij zei dat én minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo én vicepresident Mike Pence op de hoogte waren van die onderzoeken.

"Hij zette zichzelf uit de wind door te zeggen dat hij in opdracht van de president heeft gehandeld", aldus Soenens. "Tegelijk bood hij de president ook een juridische ontsnappingsroute door te zeggen dat de president nooit met hem heeft gesproken over het achterhouden van militaire hulp." 

"Hij zegt heel duidelijk dat het een link was met Burisma, maar niet met de Bidens", zegt professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans in "Terzake". "Dat geeft voor mij aan dat de smoking gun niet is opgedoken, omdat Sondland eigenlijk helemaal niet de centrale figuur in het verhaal is."

We weten niet hoever ze zullen leiden en hoeveel getuigen er nog worden opgeroepen of toegelaten

Björn Soenens

"De hoorzittingen gaan nog een tijd door", denkt Soenens. "We weten niet hoever ze zullen leiden en hoeveel getuigen er nog worden opgeroepen of toegelaten." 

Nu lijkt het erop dat de hoorzittingen pas in december zullen zijn afgelopen. Daarna moet de juridische commissie van het Huis nog een soort akte van beschuldiging opstellen, en pas dan gaat alles naar de Senaat, waar het eigenlijke proces zal worden gevoerd. Soenens denkt dat het wel eens januari, februari, of zelfs maart kan worden voor de hele procedure rond is. 

Je moet de link tussen het onderzoek naar de Bidens en de militaire hulp aan Oekraïne kunnen bewijzen

Prof. Amerikaanse politiek Bart Kerremans

Kerremans denkt niet dat president Trump vandaag zwaar in moeilijkheden is gebracht. "Wat moet bewezen worden om tot de afzetting van Trump te komen, is zwart op wit bewijzen dat Trump zelf expliciet de link heeft gelegd tussen het onderzoek naar de Bidens en het tegenhouden van die militaire hulp aan Oekraïne."

Dé belangrijke sleutelfiguur hier is volgens Kerremans Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump. "Hij heeft inderdaad in opdracht van Trump een parallelle diplomatie met de Oekraïense overheid ontwikkeld." Een tweede mogelijke sleutelfiguur is Mick Mulvaney, die nu stafchef van Donald Trump is. "Die moet hebben geweten waarom die militaire steun plots werd geblokkeerd."

Bekijk hieronder het gesprek met Bart Kerremans in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Björn Soenens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen