Videospeler inladen...

Amerikaans Congres neemt maatregelen tegen rol van China in Hongkong

Het Amerikaanse Congres heeft twee wetten aangenomen waarmee de manifestanten in Hongkong gesteund worden. Het Huis van Afgevaardigden keurde woensdagavond plaatselijke tijd bijna unaniem twee wetsvoorstellen goed die de dag voordien ook al groen licht kregen in de Senaat. President Donald Trump moet de wetgeving nog ondertekenen. Mogelijk gebeurt dat donderdag.

De 'Hong Kong Human Rights and Democracy Act' voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren "die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden" in de stad. Eerder keurde het Huis van Afgevaardigden ook al een soortgelijke wetgeving goed. De tweede wet verbiedt vervolgens de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong.

Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om democratische hervormingen te eisen. Peking dreigde na de berichten over de wetsvoorstellen al met represailles tegen Washington. De Chinezen beschuldigen Washington ervan een "verborgen politieke agenda" te hebben om China en Hongkong te destabiliseren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen