2017 Invision

Coldplay gaat niet op wereldtournee met nieuw album om klimaat te sparen

De Britse groep Coldplay gaat de komende tijd niet op wereldtournee om het klimaat te sparen. Dat heeft frontman Chris Martin gezegd aan BBC. De groep wil de tijd nemen om te bekijken hoe ze op een klimaatvriendelijke manier kunnen toeren. 

Morgen komt "Everyday life" uit, het nieuwe album van Coldplay. De groep stelt het album voor met twee concerten in de Jordaanse hoofdstad Amman. Die zullen wereldwijd te volgen zijn via een livestream op YouTube. Het nieuwe album bestaat uit twee delen, "Sunrise" en "Sunset". Dat wordt ook weerspiegeld in de concerten. Het eerste concert zal starten bij zonsopgang en het tweede bij zonsondergang. 

Onze droom is bijvoorbeeld om een show te hebben zonder wegwerpplastic die grotendeels draait op zonne-energie.

Chris Martin, zanger Coldplay

Daarna volgt geen wereldtournee om het album te promoten. "We nemen de tijd om te bekijken hoe onze tournee voordelig kan zijn voor het klimaat", zegt frontman Chris Martin. "Ieder van ons moet uitzoeken hoe we op de beste manier ons werk kunnen doen."

De band reisde laatst de wereld rond in 2016 en 2017 met de A Head Full of Dreams Tour. Ze traden toen 122 keer op. "Onze volgende tournee gaat de best mogelijke versie zijn van een tour, zoals die laatste, maar dan op een milieuvriendelijke manier. We zouden teleurgesteld zijn, mocht hij niet klimaatneutraal zijn."

"Het moeilijkste is het vliegen", zegt Martin. "Maar onze droom is bijvoorbeeld om een show te hebben zonder wegwerpplastic die grotendeels draait op zonne-energie." 

Met ons album willen we zeggen dat we ons niet anders voelen dan iedere mens op aarde.

Chris Martin, zanger Coldplay

Coldplay stelt zijn nieuwe album voor in Jordanië. "We wilden het op een plaats doen in het midden van de wereld, waar we normaal gezien niet spelen", zegt Martin. "Als je het voorrecht gehad hebt om de wereld rond te reizen, weet je dat we allemaal op dezelfde plek wonen. Met ons album willen we zeggen dat we ons niet anders voelen dan iedere mens op aarde." 

Martin postte al foto's van de repetities in Amman op zijn Facebookpagina. Daaruit blijkt dat ook de Belgische zanger Stromae mee aan het repeteren is. Hij werkte mee aan het nummer "Arabesque" op het nieuwe Coldplay-album.

Op 25 november zal de groep nog een concert geven in Londen, in het Natural History Museum. De opbrengst daarvan zal naar een goed doel gaan dat zich inzet voor het klimaat. 

Deze foto van de repetities in Amman postte Chris Martin op Facebook. Links staat Stromae.

Meest gelezen