Videospeler inladen...

De Block verlengt overgangsmaatregel voor maximumfactuur

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block verlengt de overgangsperiode voor de maximumfactuur met 1 jaar. Dat heeft ze vanmiddag aangekondigd in de Kamer. De maximumfactuur zou vanaf 2020 niet langer gelden voor de gezondheidsdomeinen die werden overgeheveld naar de deelstaten, omdat een overgangsregeling dan afloopt. Nu is er dus een tijdelijke oplossing in de maak om te voorkomen dat duizenden kwetsbare patiënten vanaf januari meer zullen moeten betalen. 

Tijdens de zesde staatshervorming werd overeen gekomen om bepaalde gezondheidsdomeinen over te dragen naar de deelstaten. Federaal bestaan er beschermingsmaatregelen tegen een hoge factuur. Om een systeem op poten te zetten om die beschermingsmaatregelen op deelstaatniveau te regelen was een overgangsmaatregel overeengekomen, waarbij de kosten van de overgehevelde gezondheidsdomeinen nog tot 2020 mogen meetellen in de federale maximumfactuur

Eergisteren trokken de Socialistische Mutualiteiten aan de alarmbel omdat er nog altijd geen oplossing is voor het einde van die overgangsmaatregel. Daardoor zouden zo'n 80.000 patiënten vanaf 1 januari 2020 heel wat meer uit eigen zak moeten betalen.

De Block zegt dat de deelstaten vijf jaar de tijd hebben gehad om hun nieuwe bevoegdheden in te vullen en zo een oplossing te vinden, maar daar niets hebben mee gedaan. "De patiënten mogen niet de dupe zijn van de gevolgen van de zesde staatshervorming en van het feit dat de deelstaten geen initiatieven hebben genomen", zei ze.

De Block gaat morgen met een begrotingsvoorstel voor de gezondheidszorg naar de ministerraad. Dat bepaalt dat de overgangsmaatregel met een jaar wordt verlengd. "Ik hoop dat de deelstaten dat jaar nuttig gebruiken", aldus De Block.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen