Uitbarsting van vallende sterren mogelijk vanochtend

Er bestaat een kans dat we vanmorgen om 5.50 uur bij helder weer veel vallende sterren te zien gaan krijgen door de meteorenzwerm Alfa. Dat voorspellen de Amerikaanse astronoom Peter Jenniskens en de Finse astronoom Esko Lyytinen.

Deze "vallende sterren" zijn afkomstig van de meteorenzwerm Alfa Monocerotiden. Omdat dit een lastig te voorspellen meteorenzwerm is, moet rekening gehouden worden met een grote onzekerheid in het aantal vallende sterren dat te zien zal zijn. Daarnaast kan ook de piekperiode gemakkelijk een half uur eerder of later vallen.

Wat een naam: Alfa Monocerotiden

"De Alfa Monocerotiden zijn stukjes puin of gruis die in een beperkt stukje sterrenhemel te zien zijn. Vanuit dat stukje sterrenhemel lijken dan de meeste vallende sterren te vertrekken en die kunnen dan overal aan de hemel te zien zijn", zegt Francis Meeus van de Volkssterrenwacht Mira.

"Het hoogtepunt van de mogelijke uitbarsting van de vallende sterren zou om 5.50 uur zijn. Het radiant van de Alfa Monocerotiden meteorenzwerm bevindt zich op dat moment aan de zuidelijke hemel in het sterrenbeeld Eenhoorn of Monoceros", besluit Meeus. Wanneer men een meteorenzwerm waarneemt lijken alle meteoren uit één punt te komen, dit punt wordt de radiant genoemd.

Om vallende sterren goed te kunnen zien zoek je best een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad. Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen. Laat je ogen zo'n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. 

Meest gelezen