Dit zijn jullie 10 favoriete voorleesboeken tijdens deze Voorleesweek

Verhalen voorlezen, het is de ideale manier om de leesmicrobe door te geven. De Voorleesweek zet elk jaar het belang van dit ritueel in de kijker. Bij het begin van deze Voorleesweek vroegen wij u wat uw favoriete voorleesboek is en we kregen daar meer dan 500 reacties op. Wij lijsten de 10 favorieten van de lezers van vrtnws.be op.

1. "Pluk van de Petteflet" - Annie M.G. Schmidt

Het boek dat het vaakst voorgelezen wordt door de lezers die reageerden op onze oproep, is "Pluk van de Petteflet" van de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. Het boek werd al in 1971 uitgebracht. Het gaat over het jongetje Pluk dat rondrijdt in een rood kraanwagentje. Samen met het meisje Aagje en de familie Stamper beleeft hij allerlei avonturen. De tekeningen zijn van Fiep Westendorp. 

Stievie Jacobs uit Huldenberg vindt het een prachtig verhaal. "Ik heb het voorgelezen aan mijn 10 jaar jongere zus en ik kan nu al niet wachten tot mijn zoontje van 6 maanden oud genoeg is om het aan hem voor te lezen. Mijn oude versie, vol ezelsoren en krassen, staat al klaar in zijn kamertje op het boekenrek." 

"Ik kreeg als kind niet genoeg van dit boek", liet Sofie De Keyser uit Antwerpen ons weten. Ze is zwanger van haar eerste kind en ook zij kijkt er nu al naar uit om er uit voor te lezen. "Er zitten zoveel fijne figuurtjes in het boek: de kakkerlak ZaZa, Dollie de Duif, de Stampertjes, ... Ik luister nog steeds naar elke schelp, om te checken of ik misschien toevallig de Lispeltuut gevonden heb, die me de weg kan wijzen (letterlijk, of in het leven :-))."

Ludo Despiegelaere uit Ichtegem vindt dat de figuren in het boek de verbeelding van kinderen aanwakkeren.  "Na meer dan 15 jaar (mijn jongste zoon wordt straks 20 jaar) praten we nog altijd over de Krullevaar, Karel met de houten poot, Zaza de kakkerlak, enzovoort. Gewoon een dikke aanrader, ook voor volwassenen."

2. "Jip en Janneke" - Annie M.G. Schmidt

Ook op nummer 2 staat werk van Annie M. G. Schmidt en Fiep Westendorp: "Jip en Janneke".  Schmidt schreef de korte verhalen over het dagelijkse leven van Jip en zijn nieuwe buurmeisje Janneke al in de jaren 50.  De herkenbare figuurtjes zijn tot op vandaag alomtegenwoordig, ook op kleding en gebruiksvoorwerpen. 

Onze lezers noemen de verhalen tijdloos, eenvoudig, leuk, lief, grappig en uit het leven gegrepen. "Geen superhelden, moeilijke onderliggende boodschappen of een complex universum", zegt Evelien De Mey uit Berchem. "Mijn kinderen komen hiermee tot rust na een drukke dag. Ze grijpen nog dagelijks naar deze verhalen, ook al staat de kast vol met leesboekjes. Al zijn sommige situaties of woorden wat gedateerd, toch is dit een geliefde klassieker."

"Het boek stimuleert de fantasie, je kunt er eindeloos uit voorlezen en erover praten", zegt ook Greet Spaepen uit Zwijndrecht. "De stukjes zijn zo kort dat je gemakkelijk kunt bezwijken als de luisteraars smeken: Nog eentje!"

"Meer dan eender welk ander boek zorgt dit boek voor een hele speciale intimiteit tussen mij en mijn dochter van 8", schrijft François De Kock uit Gent. "Door welke magie dat mogelijk is, weet ik niet, want het heeft te maken met wat mijn dochter innerlijk beleeft als ik dat boek voorlees."

3. "Het geheim van de Vlaamse Meesters" - Maartje van der Laak

"Het geheim van de Vlaamse Meesters" van Maartje van der Laak vervolledigt de top 3. Het is een spannend verhaal over geheimen in schilderijen, kunst en ... een drol. Emma en Arthur beleven een beklemmend avontuur wanneer ze spijbelen en naar het museum trekken waar hun opa bewaker was.  Ook de thematiek van dementie zit erin verwerkt. 

"De kunstgeschiedenis wordt behapbaar gemaakt, met een leuke en humoristische twist", vindt Sam De Cock uit Mechelen.  "Een spannend verhaal over twee kinderen die een reis maken in verschillende schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, onder meer "De dulle griet", zegt Lena Terwecoren uit Sint-Niklaas. "Mooi en meeslepend geschreven", voegt Eveline Bultynck uit Lievegem eraan toe. 

4. "De Gruffalo" - Julia Donaldson

"De Gruffalo" van Julie Donaldson (met illustraties van Axel Scheffler) staat op vier in de top 10. Het is het verhaal van muis die door het bos loopt en een lekker hapje is voor alle dieren die op zijn weg komen. Door snel het gruwelijke monster de Gruffalo te verzinnen kan hij hen op een veilige afstand houden. Dit is een voorleesboek op rijm. 

"Mijn zoontje van 3 kon amper spreken, maar kreeg maar niet genoeg van dit kleine prachtig boekje", laat Thomas Dubois, die in Nairobi in Kenia woont, weten. ""Gifgroene ogen", ""paarse stekels" en "eeltige knieën" waren plots deel van zijn basiswoordenschat. Hij is nu 5, we lezen het boekje af en toe nog eens en zijn wereld zit vol met gruffalos - maangruffalo's, zongruffalo's, wolkengruffalo's en kaboutergruffalo's."

Sebastian Claes uit Berendrecht heeft een goede voorleestip voor dit boek. "Het kan door de twee ouders samen voorgelezen worden. Eén ouder doet de stem van de muis, de andere ouder de stem van de vos/uil/slang/Gruffalo. Zo maak je er samen een kleine voorstelling van.

5. "Misschien wisten zij alles" - Toon Tellegen

Ook het dikke boek "Misschien wisten zij alles. 313 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren" van de Nederlandse schrijver Toon Tellegen is een klassieker in de Vlaamse kinderkamers.  De meerlagige dierenverhalen vol levenswijsheden worden trouwens ook door de volwassenen erg gesmaakt. 

"Mijn mama las er vroeger uit voor", herinnert Sanne Van Dam uit Ledeberg zich. "Ik vond de dierenverhalen prachtig als kind. Later leerde ik de dubbele bodems kennen in de verhalen. De poëzie ontroert, de woorden troosten.

"Het is filosofisch, maar tegelijk heel toegankelijk voor kinderen", beaamt ook Karina Kiekens uit Sint-Niklaas. "Het gaat over vriendschap, het leven, eenzaamheid, teleurstellingen, geluk, ... Het is soms ontzettend grappig, ook voor de volwassen voorlezer. Mijn dochter is er mee opgegroeid."

6. "Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft" - Werner Holzwarth

"Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft" werd ook vaak gesuggereerd door onze lezers.  De titel vat het verhaal samen. De mol krijgt een keutel op zijn kop, gaat op zoek naar de dader en neemt op een magistrale wijze wraak. 

Het is het favoriete voorleesboek van Bram Vandoren uit Lanaken. "Zeer grappig, mooi geïllustreerd boek met een thema dat kleine kleuters altijd aanspreekt: kaka! Altijd een feestje met dit boek over faeces (uitwerpselen, red.)."

"Het boek is hilarisch, je kan je ongelooflijk laten gaan met de klanknabootsingen en de kinderen leren nog wat bij over (de ontlasting van) dieren", vindt ook Dirk Vanackere uit Zele.

7. "Wij gaan op berenjacht" - Michael Rosen

In "Wij gaan op berenjacht" van Michael Rosen gaat een vader samen met zijn vier kinderen op berenjacht. Ze moeten zich een weg banen door de wilde natuur.  Onze lezers zijn het erover eens dat het een spannend avontuur is met prachtige tekeningen van Helen Oxenbury. 

"Het is een spannend verhaal voor kleine kinderen, met toch de nodige humor", zegt Peter Bleukx uit Leuven. "Onze eigen kinderen, intussen allemaal meerderjarig, gebruiken nu nog steeds uitdrukkingen uit dat boek, zoals struikeldestruik en zwieperdezwiep. "

"Het ritme en de wendingen laten je toe om de spanningsboog en expressie op te bouwen om in één gebald voorleesmoment zowel adrenaline als rust in te bouwen", vindt Andy Demeulenaere uit Brugge. "De kinderen kennen na een tijdje het rijm", legt Anniek Beukeleirs uit Testelt uit. "Toch worden ze dit verhaal nooit beu. Voor mij is dit dé klassieker onder de voorleesboeken." 

8. "Eefje donkerblauw" - Geert De Kockere

Nog een klassieker onder de voorleesboeken is "Eefje donkerblauw". Eefje is een koningin die gek is op donkerblauw.  Samen met koning Goudgeel krijgt ze gekleurde kinderen.  Ook de illustraties van Lieve Baeten krijgen veel lof. 

"Een prachtige manier om kinderen te leren hoe je via het mengen van kleuren tot andere kleuren komt", zegt Pierre Brewee uit Gent. "Prachtige illustraties ook van Lieve Baeten. Ik ben een vrijwillig voorlezer in verschillende voorleesprojecten en dit boek is en blijft mijn absolute nummer 1."

Ook Koen Oosterlinck uit Zedelgem is fan. "Het verhaal heeft een heel prettig ritme om te lezen. Het is een leuk, opwekkend verhaal voor kinderen met de boodschap dat verschillen van kleur en smaak het leven mooier maken."

9. "Het boek zonder tekeningen" - B.J. Novak

"Het boek zonder tekeningen" is zoals de titel het aangeeft een prentenboek zonder prenten. Daar staat tegenover dat elk woord dat in het boek staat hilarische momenten kan opleveren bij het voorlezen, want elk woord wordt best luidop gelezen. 

(lees verder onder de video waarin Wim Helsen voorleest uit het boek)

"Ondanks het feit dat er geen enkele tekening in staat, heb ik er al verschillende kleuterklassen mee plat gekregen van het lachen", liet Dries Driessens uit Aartselaar ons weten. "Zo luid zelfs dat een andere juf kwam vragen of ik het ook niet in haar klas wilde komen voorlezen. Het boek laat de voorlezer immers de gekste dingen zeggen. Hoe meer intonatie en inleving, des te meer succes. Het is ook het enige boek waarbij kinderen al onmiddellijk willen dat je er terug uit voorleest. Ik ben in 8 jaar dagelijks voorlezen nooit iets tegengekomen dat ook maar in de buurt kwam. Een boek dat elke ouder in zijn kast moet hebben!

10. "Matilda" - Roald Dahl

De top 10 wordt afgesloten door nog een klassieker: "Matilda" van Roald Dahl, een verhaal over een slim meisje met bijzondere krachten en personages zoals schooljuf Marije Engel en het schoolhoofd Agatha Bulstronk. 

"Humor, intelligentie, fantasie, vriendschap, familiebanden, littekens, klas- en schoolverbinding, eigen(zinnig)heid, bijzondere kinderen, betekenisvol zijn, inspiratie, feminisme, diversiteit en inclusiviteit, het zit allemaal in dit boek en nog veel meer", vindt Dirk Mattys uit Everberg.

"Het blijft een boek dat heel erg waardevol is voor kinderen en volwassenen ook in deze tijd, 40 jaar nadat Dahl het geschreven heeft. Alle kinderen herkennen wel iets in het boek. Telkens neemt één van Roald Dahls recepten hen mee in het verhaal, waardoor ze elke avond uitkijken naar het vervolg.  En het was ook gewoon leuk voor mij om dit boek te mogen (her)- en/of (voor)lezen."

Meest gelezen